Denník N

Katalánsky minister zahraničia: Situácia sa nezlepší, ak sa budú ľudia zatvárať do väzenia

V Katalánsku už niekoľko dní protestujú desaťtisíce ľudí. Foto – TASR/AP
V Katalánsku už niekoľko dní protestujú desaťtisíce ľudí. Foto – TASR/AP

Odsúdenie lídrov separatistického hnutia neodradilo katalánsku vládu od snahy dosiahnuť nezávislosť. Katalánski politici chcú, aby s nimi španielska vláda diskutovala o referende, Madrid to však odmieta.

Verdikt španielskeho najvyššieho súdu vyvolal masové protesty v Katalánsku. Desaťtisíce ľudí už niekoľko dní pochodujú ulicami a načas zablokovali aj barcelonské letisko El Prat. V piatok sa konal generálny štrajk a pochod z viacerých miest, ktorý sa končil v Barcelone.

Demonštranti považujú proces, v ktorom odsúdili dvanásť katalánskych politikov a aktivistov na tresty v rozmedzí deväť až trinásť rokov, za politický.

„Považujeme to za historickú chybu. Nepomôže to upokojiť situáciu, bude to mať presne opačný účinok. Myslíme si, že je to zlý spôsob, ako sa vyrovnať s aktuálnou situáciou,“ povedal pre Denník N katalánsky minister zahraničných vecí Alfred Bosch. Na Slovensko prišiel v rámci svojej cesty po európskych štátoch, počas ktorej prezentuje postoje katalánskej vlády.

Španielsky premiér Pedro Sánchez však po verdikte povedal, že územná celistvosť je podľa ústavy nedeliteľná a že katalánska vláda by mala rešpektovať názory všetkých Kataláncov.

Madrid vychádza aj z prieskumov, podľa ktorých nechce nezávislosť ani polovica všetkých Kataláncov.

Minister: Referendum musí byť

Bosch aj predseda katalánskej regionálnej vlády Quim Torra vyzývajú Madrid na dialóg, no zároveň dávajú najavo, že jeho výsledkom má byť legálne referendum o tom, či by mala vzniknúť samostatná Katalánska republika.

Referendum by sa podľa Torru malo uskutočniť do dvoch rokov.

„Je na ľuďoch, aby rozhodli. Musí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nezávislosť Katalánska

Svet

Teraz najčítanejšie