Denník N

Ako si politici urobili z bánk “kasičku”

Robert Fico (vľavo), Andrej Danko (vpravo) a Peter Pellegrini (uprostred) v časoch, keď spolu vládli po vražde Jána Kuciaka na jar 2018. Archívne foto - TASR
Robert Fico (vľavo), Andrej Danko (vpravo) a Peter Pellegrini (uprostred) v časoch, keď spolu vládli po vražde Jána Kuciaka na jar 2018. Archívne foto – TASR
  • Koaličná rada tento týždeň rozhodla, že banky majú platiť špeciálny bankový odvod dlhšie, ako bolo dohodnuté, teda aj po roku 2020.
  • Bankári upozorňujú, že to ohrozuje ich stabilitu.
  • Centrálna banka už predtým v analýze varovala, že situácia bánk je krehká a v prípade krízy môže horšie splácanie úverov ohroziť celý bankový sektor.

Koaličná rada chce od ministra financií, aby zabezpečil, že banky budú platiť odvod dlhšie. Budúci rok mal byť posledný, keď mali tento špeciálny odvod platiť, no vládne strany sa extra príjmu nechcú vzdať.

Tvrdia, že miera ziskovosti bánk a ich „necitlivé správanie v oblasti bankových poplatkov“ oprávňujú koalíciu prijať kroky, ktoré zabezpečia príjmy do rozpočtu v roku 2021 nad rámec plánu.

Národná banka Slovenska (NBS) zatiaľ návrh na ponechanie odvodu nekomentovala. Upozornila však, že vo svojich analýzach nepočítala s jeho pokračovaním. Takže keď sa oboznámi s novým návrhom, vplyvy dopočíta. Najmä v oblasti ziskovosti sektora.

Čo hovoria analýzy

Banky sú už podľa doterajších prepočtov NBS v značnom ohrození ziskov. Najmä preto, lebo klesli úrokové sadzby. Doteraz im k ziskom pomáha to, že sa úvery dobre splácajú, no keď príde k ekonomickému zvratu, môže to mať na zisky výrazný dosah.

Zisky bánk pritom nie sú téma, ktorá by mala zaujímať len akcionárov. Stabilné banky, ktoré sú kapitálovo silné a odolné aj v horších časoch, sú dôležité pre celú ekonomiku. Nielen preto, aby štát nestáli peniaze. Ak nebudú mať dosť kapitálu (tvorí sa obvykle zo zisku), nebudú vedieť úverovať ekonomiku – ľudí ani firmy. Nebudú mať na modernizáciu a rozvoj, a to si klienti všimnú.

Slovenská banková asociácia upozornila, že v rovnakom čase, ako si vládne strany zmysleli pokračovať v odvode – teda v roku 2021 – vstúpi do platnosti aj takzvaný európsky bankový balíček. Je to súbor opatrení, ktoré sa prijali na úrovni Únie v júni. Sprísnia požiadavky na kapitálovú primeranosť. “Ak banky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie