Denník N

V najväčšej riečnej expedícii sveta sú aj Slováci. V Dunaji analyzujú ryby, mikroplasty či 40-tisíc molekúl

Príprava zariadení na odber vzoriek v Medveďovskom ramene. Foto – Vladimír Kováč
Príprava zariadení na odber vzoriek v Medveďovskom ramene. Foto – Vladimír Kováč

Na väčšine slovenských riek vrátane Dunaja je počet rýb iba 30 percent z toho, čo bolo pred 50 či sto rokmi. Na vine sú hydromorfologické zmeny na rieke, čiže regulácia vodného toku, na ktorom sa postavili elektrárne, vybetónovali sa brehy alebo sa hlavný tok odpojil od sústavy ramien, vraví biológ Vladimír Kováč.

V júli a auguste tohto roku sa slovenskí vedci zapojili do najväčšej riečnej expedície sveta Joint Danube Survey 4 (Spoločný prieskum Dunaja 4).

Súčasťou projektu je 13 krajín z povodia Dunaja, ktorými rieka buď preteká, alebo nimi tečú prítoky, čo sa vlievajú do Dunaja.

Projekt sa koná pravidelne v šesťročných intervaloch od roku 2001. Výnimočný je nielen tým, že skúmaný úsek má úctyhodnú dĺžku cez 2-tisíc kilometrov, ale najmä rozsahom analýzy, ktorá mapuje hydromorfológiu (regulácia vodného roku), hydrológiu, chemické látky, mikrobiológiu a život v Dunaji od jednobunkových rastlín až po ryby.

Analýza 40-tisíc molekúl

Vedci budú skúmať až 40-tisíc molekúl, „čo je vo svete absolútne nevídané,“ hovorí pre Denník N biológ Vladimír Kováč z Katedry ekológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

Vedec je hlavným koordinátorom ichtyologických tímov, ktoré robia monitoring rybích spoločenstiev v slovenských riekach a viedol aj slovenský tím na výskum Dunaja.

„Súčasťou analýzy budú aj molekuly, ktoré pochádzajú z liečiv, antikoncepcie, kozmetiky, pracích prípravkov či potravín a zatiaľ o nich nevieme, aký vplyv majú na ľudské zdravie,“ hovorí Kováč a dodáva, že vedci sa budú zaujímať najmä o endokrinné disruptory, čo sú látky, ktoré organizmus považuje za hormóny, hoci nimi v skutočnosti nie sú. „Tieto látky regulujú hormonálnu aktivitu živočíchov a sú zdokumentované prípady, že zmenili pohlavie živočíchov, ktoré tak stratili schopnosť reprodukcie. Keď sa napijete vody s obsahom uvedených látok, nič sa vám nestane, no existujú obavy, že za niekoľko desaťročí by ste mohli mať vážne následky, hoci s istotou to zatiaľ nevieme.“

Súčasťou výskumu je aj analýza mikroplastov vo vode a v tráviacom trakte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie