Denník N

Ako sa správať k Pente? Odpovedajú Mikloš, Blahová, Ovčarik, Molnárová, Hirman, Kovalčík, Vašáková, Svorenčík, Ježíková a Melioris

Nahrávka Gorily vznika v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nahrávka Gorily vznika v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenským ekonómom, ktorých sme pozvali do Panela expertov Denníka E, sme tento týždeň položili otázku:

Ako by sa verejnosť, podnikatelia, politici a verejné inštitúcie mali správať k Jaroslavovi Haščákovi a jeho firmám po tom, čo je už preukázané, že v minulosti spoluorganizoval korupčné schémy v prostredí vrcholovej politiky?

Tu sú ich odpovede:

Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií

Skutočne a definitívne to bude preukázané vtedy, ak sa to konečne naozaj riadne vyšetrí a rozhodne o tom nezávislý súd. Nedávno objavené a zverejnené nahrávky výrazne zvyšujú vierohodnosť už dlhšie známych prepisov, čo však neznamená automaticky pravdivosť všetkých tvrdení, ktoré nahrávky a prepisy obsahujú.

Napríklad viem dokázať a vypovedal som o tom aj pred vyšetrovateľom, že údajné moje (a Dzurindovo) konanie pri privatizácii bratislavského letiska v prospech konzorcia Schwechat – Penta je nezmyslom.

Ak by sme chceli konať v prospech Penty, tak sme jednoducho mohli dať vo vláde schváliť predaj v prospech tohto konzorcia tak a za takých podmienok, ako to navrhla a vyhodnotila výberová komisia ministerstva dopravy a Fondu národného majetku.

Keďže však medzi dvomi ponukami (druhú dalo španielsko-slovenské konzorcium s J&T) boli len malé rozdiely, na Dzurindov návrh sme spoločne pretlačili druhé kolo, v ktorom museli obe konzorciá v zalepených obálkach predložiť doplatok ku kúpnej cene. A až na základe toho sme potom rozhodli vo vláde v prospech konzorcia Schwechat – Penta, keďže jeho doplatok bol výrazne vyšší.

Na základe vyššie opísanej, ale aj iných nezrovnalostí medzi realitou a už dlhšie známymi prepismi som mal pochybnosti o ich pravdivosti a vierohodnosti. Zvukový záznam však tieto moje pochybnosti výrazne skresal.

Podozrenia, ktoré akýmkoľvek spôsobom zatieňujú a očierňujú pozitívne výsledky reforiem Dzurindových vlád, boli jedným z hlavných dôvodov, pre ktoré som sa pred pár rokmi rozhodol zo slovenskej politiky definitívne odísť.

Keďže cítim politickú spoluzodpovednosť, myslím si, že mi neprislúcha dávať rady žiadnym ľuďom ani inštitúciám v tom, ako by sa mali správať voči Jaroslavovi Haščákovi a jeho firmám.


Renáta Bláhová, daňová poradkyňa BMB Partners a prezidentka The International Fiscal Association na Slovensku:

Verejnosť by mala byť vo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie