Denník N

Nahrávky Gorily a Kočnera s Trnkom priviedli do ulíc Bratislavy 4000 ľudí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ulicami hlavného mesta pochodovali stovky ľudí. Spojila sa aj opozícia.

Po mesiaci opäť vyšli ľudia do ulíc na protesty Za spravodlivé Slovensko. Iniciatíva Za slušné Slovensko zorganizovala už trinásty protest. V Bratislave pochodovalo podľa organizátorov 4- až 5-tisíc ľudí. Okrem hlavného mesta boli protesty v ďalších 14 mestách na Slovensku aj v zahraničí.

Zvolanie prišlo po tom, čo unikla nahrávka Gorily a záznam medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom.

Protest bol zhruba taký veľký ako ten posledný v septembri. Trval kratšie ako predchádzajúce, vystúpili na ňom len traja rečníci.

Medzi nimi sociológ Martin Bútora, kazateľ Daniel Pastirčák a česká investigatívna novinárka Pavla Holcová. Holcová pripomína, že „renesancia“ na Slovensku prichádza po tom, čo zomreli dvaja ľudia – Ján Kuciak a Martina Kušnírová.

„Chcela by som, aby ste všetci mysleli nielen na tých dvoch, ale aj na ich rodiny. Starajte sa o nich, keď ich niekto napadne, tak ich bráňte. Je to dlh, ktorý im nikdy nebudeme môcť splatiť,“ povedala Holcová.

Vyzvala sudkyne a prokurátorov, ktorí údajne spolupracovali s Marianom Kočnerom, aby odišli. „Aby sa chytili za ručičky a išli do hája,“ povedala.

Video: Ria Gehrerová

Pastirčák čítal staršie blogy Jána Kuciaka. Na záver ľudia pred parlamentom zapálili sviečky ako prejav úcty Kuciakovi a Kušnírovej.

Protesty na jeseň 2019 nie sú také veľké, ako boli po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď boli najväčšie od novembra 1989. Po masívnych protestoch odišli zo svojich funkcií Robert Fico, Robert Kaliňák či policajný prezident Tibor Gašpar.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo žiadajú

Za slušné Slovensko pokračuje v požiadavkách dôsledného vyšetrenia káuz a dôveryhodnej vlády. Okrem toho však žiada ­

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie