Denník N

Americká zahraničná politika je na predaj. Kto iný si ju ešte kúpi?

Toto je vôbec najskorumpovanejší Biely dom v modernej americkej histórii a už si pri ňom nemôžeme byť istí vôbec ničím.

Autorka je americká historička a novinárka

Či už ste prívrženec demokratov alebo republikánov, stúpenec prezidenta Donalda Trumpa alebo človek, ktorý by ho v živote nepochválil, či ste obyvateľom modrého alebo červeného štátu, ste dlžní sebe i svojej krajine prečítať si text jedného vyhlásenia. Je to materiál, ktorý pre kongres pripravila bývalá veľvyslankyňa Marie Yovanovitchová. Ak vám záleží na americkej ústave, ak pociťujete vernosť myšlienkam a ideálom, ktoré formovali zahraničnú politiku Spojených štátov v poslednom storočí, tak ho budete považovať za hlboko znepokojujúci.

Trump uveril klebetám

Yovanovitchová je kariérna diplomatka pracujúca na ministerstve zahraničia, ktorá pracovala pre viacerých prezidentov z oboch politických strán. Za Trumpovej administratívy ju z ministerstva vyhodili (povedali jej, aby išla domov „najbližším lietadlom“), pretože, ako sa neskôr ukázalo, jej kampaň proti korupcii na Ukrajine znepokojovala niektorých skorumpovaných Američanov, ktorí mali väzby na Ukrajinu. Jej boj proti korupcii hneval zvlášť dvoch mužov – Igora Frumana a Leva Parnasa –, ktorí boli klientmi Rudolpha W. Giulianiho, bývalého newyorského starostu, priateľa a právnika prezidenta Donalda Trumpa. Títo dvaja ľudia o nej rozširovali klebety, ktoré sa dostali do uší prezidenta. A ten im uveril.

„Napriek tomu som nemohla uveriť,“ píše, „že sa vláda Spojených štátov rozhodla odstrániť veľvyslankyňu na základe – hľadám najjemnejšie slová – falošných tvrdení ľudí, ktorí majú jasne pochybný motív.“ Taktiež poukazuje na to, že tento precedens, ktorý sa bude týkať predstaviteľov ministerstva zahraničia, ako aj iných štátnych zamestnancov, je hrozivý. „Čo sa týka záležitostí týkajúcich sa amerických občanov, každý deň uskutočňujeme zmenu,“ píše ďalej. „Opakovane meníme bydlisko a svoj život a často si tým ubližujeme, a to len preto, aby sme slúžili národu. A robíme to dobrovoľne, pretože veríme v Ameriku a v to, že vo svete zaujíma výnimočné miesto. Takisto veríme, že na revanš nám naša vláda podrží chrbát a bude nás chrániť, keď sa dostaneme pod tlak zahraničných záujmov.“

Štát vs. súkromníci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie