Denník N

Kde končí bratislavský odpad – pre zlé triedenie Bratislavčanov zhoria v spaľovni tisícky plastových fliaš

Pozreli sme sa, ako funguje jedna z dvoch slovenských spaľovní odpadu či zberný dvor OLO v Bratislave.

Je sobotné ráno a na Hurbanovom námestí v Bratislave sa zhromažďuje dav ľudí. Idú na netradičnú, vyše trojhodinovú exkurziu po stopách bratislavského odpadu, ktorú v rámci projektu WhatCity? pripravilo občianske združenie Punkt.

„Pátrali sme po tom, kadiaľ v Bratislave putujú suroviny, ako sa recyklujú, čistia alebo ukladajú. Spolu s expertmi na cirkulárnu ekonomiku sme vytvorili dve prehliadkové trasy,“ hovorí riaditeľka občianskeho združenia Punkt Barbara Zavarská.

Jedna trasa vedie do miestnej spaľovne a zberného dvora OLO, druhá návštevníkom ukáže, ako sa čistí odpadová voda v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a ako Ekocharita triedi staré oblečenie, ktoré Bratislavčania vyhodia do kontajnerov na textil.

Denník N sa vydal na trasu do spaľovne OLO, kde končí komunálny odpad. O exkurziu prejavilo záujem v prvom turnuse viac než 70 ľudí.

Už počas cesty do Vlčieho hrdla, kde spaľovňa sídli, organizátori vysvetľujú, čo to vlastne cirkulatívna ekonomika je. Nejde o recykláciu, ale skôr o zamýšľanie sa nad odpadmi, ako by sa dali v budúcnosti využiť ako zdroj.

„Papier nejde recyklovať donekonečna ako sklo či kovy,“ vysvetľuje Vojtěch Vosecký z Institutu cirkulární ekonomiky v Prahe s tým, že napríklad kartón, v ktorom sú balené vajíčka, je už zrecyklovaný a nedá sa použiť ďalej.

Zvyšky železa, ktoré boli zamiešané v komunálnom odpade a spálené v spaľovni. Foto N

Komunálny odpad v spaľovni netriedia

Spaľovňa OLO sa nachádza v blízkosti Slovnaftu a je jednou z dvoch na Slovensku. Z technických príčin sa počas exkurzie nedostaneme do triediacej linky. Sústredíme sa preto na to, kde končí odpad z čiernych kontajnerov, ktoré sú pred každou bytovkou. Centrom spaľovne sú dva 30-metrové kotly, kde sa komunálny odpad páli.

Ako vlastne spaľovňa funguje? Hneď pri príchode smetiarskych áut do areálu OLO sa objem odpadkov zváži a vysype do obrovskej jamy plnej smetí. Už pri letmom pohľade na kopec odpadkov je zrejmé, že tu skončilo aj množstvo plastových fliaš, igelitových tašiek či skla, ktoré Bratislavčania nevytriedili, ale vyhodili do komunálneho odpadu. Komunálny odpad v spaľovni už netriedia – nemajú na to podľa zamestnancov kapacity.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie