Denník N

Dostal srdce športovca, nechce mu urobiť hanbu. Jeden darca môže svojimi orgánmi zachrániť až sedem ľudí

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Ľudia končia na transplantáciách aj preto, že buď lekári, alebo oni sami podcenia svoje zdravie.

Presne 329 pacientov bolo začiatkom júna tohto roka na čakacej listine na transplantáciu nového orgánu. Záznamy ministerstva zdravotníctva ukazujú, že 272 ľudí čakalo na transplantáciu obličky, 34 na srdce, 21 na pečeň. Ďalší dvaja ťčakali na pľúca.

Iveta Makovníková (58) z Veľkého Krtíša už má transplantáciu za sebou. Nových pľúc sa dočkala pred ôsmimi rokmi. Pracovala ako učiteľka, no teraz už desiaty rok vedie Združenie pacientov s pľúcnou hypertenziou. Zriedkavé ochorenie ju dobehlo niekoľko rokov po štyridsiatke, nové pľúca dostala v roku 2011.

Lekár jej problémy deväť mesiacov ignoroval

„Nešťastím tejto choroby je, že sa najskôr prejavuje príznakmi, ktoré lekári pripisujú iným diagnózam,“ začína hovoriť svoj príbeh Makovníková. Na začiatku vnímala dýchavičnosť. Pripisovala to slabej kondícii a tomu, že nikdy aktívne nešportovala.

Keď sa začala zadýchavať nielen cestou po schodoch či do kopca, ale aj na rovine, zašla k svojmu doktorovi. „To už som neraz nevedela lapiť dych, išlo mi roztrhať pľúca. Hanbila som sa za to, že nevládzem. V zime som si tiež všimla, že mám líca sfarbené dofialova.“ Bol to príznak nedostatku kyslíka v tele.

Lekár všetky tieto sypmtómy podcenil a neposlal ju na ďalšie vyšetrenia s tým, že to časom prejde. „O dva mesiace som za ním šla znovu, že mi fakt nie je dobre, ale nič z toho. Takto som nezmyselne stratila deväť mesiacov.“

Makovníkovú nakoniec zachránila obličková kolika. Dostala sa do nemocnice v Martine, kde jej zistili problémy so srdcom. Detailné vyšetrenia v priebehu dvoch mesiacov ukázali, že ide o zriedkavé ochorenie – pľúcnu artériovú hypertenziu.

Pacientka sa následne dostala do špecializovanej nemocnice v Bratislave, liečba na túto chorobu však vtedy u nás neexistovala.

„Lieky mi nezaberali, stav sa zhoršoval. Lekár mi povedal, že pľúcna hypertenzia výrazne skracuje život človeka. Nechcel mi povedať nič konkrétnejšie, ale trvala som na tom, že chcem vedieť, ako na tom som, tak dodal, že neliečený človek sa dožíva rok až dva, liečený priemerne päť rokov. V podstate mi hrozilo, že neoslávim ani svoju päťdesiatku. Bol to šok.“

Iveta Makovníková z Veľkého Krtíša žije s novými pľúcami od roku 2011. Foto – Karol Sudor

Kolaps, oživovanie, transplantácia

V decembri 2010 pacientka skolabovala a museli ju oživovať. „Vtedy sa rozhodlo, že urgentne potrebujem transplantáciu.“ Takáto sa však u nás nerobí, pre našich pacientov ju vtedy zaisťovala nemocnica vo Viedni, dnes to robí nemocnica v Prahe. V januári a februári 2011 preto Iveta absolvovala testy a čakalo sa na vhodného darcu. „Najskôr však poisťovňa musela viedenskej nemocnici vyplatiť zálohu do depozitu.“

„Platba prebehla v apríli a prvého júna mi oznámili, že mám darcu.“ Kto ním bol,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie