Denník N

Nemci a Francúzi dali Turecku najavo, že mu NATO pri presadzovaní jeho cieľov nepomôže

Tureckí vojaci nad rakvou mŕtveho vojaka, ktorý zahynul v bojoch proti Kurdom počas invázie do Sýrie. Foto - TASR/AP
Tureckí vojaci nad rakvou mŕtveho vojaka, ktorý zahynul v bojoch proti Kurdom počas invázie do Sýrie. Foto – TASR/AP

Ak by Erdoganova invázia do Sýrie mala za následok prenesenie bojov aj na turecké územie, Ankare by článok 5 pravdepodobne nepomohol.

Autor je riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana
Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku

Donald Trump odsunom jednotiek USA zo Sýrie pripravil všetkým hráčom v priestore hostinu a na stôl im naservíroval Kurdov. Tých Kurdov, ktorí boli kľúčoví pri porážke Islamského štátu. K stolu si sadli Turecko, Rusko, Irán a Asadov režim. Všetci sa s radosťou pustili do hodovania.

Toto Trumpovo nepremyslené a ľahostajné rozhodnutie spôsobilo domino efekt, ktorý nabral veľmi rýchly spád. USA bleskovo stratili vplyv na dianie v regióne, čo je úplnom protiklade k priorite Trumpovej administratívy, ktorou je vytváranie maximálneho tlaku a potláčanie záujmov Iránu v regióne. V podstate sa dá hovoriť o debakli, ktorý so sebou prinesie dlhodobé následky straty dôvery k Spojeným štátom. V budúcnosti budú mať USA oveľa väčší problém presvedčiť podobných aktérov, aby s nimi v takýchto operáciách spolupracovali.

Kurdi v zúfalej situácii dlho nečakali a za pár hodín sa dohodli s Asadovým režimom na podpore. Ten v priebehu 48 hodín vyslal do oblasti svoje jednotky. Kurdi boli donútení obrátiť sa na toho istého diktátora, ktorý potláčal ich práva a snahy o politické slobody.

Spojené štáty tak Asadovmu režimu umožnili opäť získať kontrolu nad veľkou časťou Sýrie, vďaka čomu znova môže ovládnuť ropné polia na východe, ktoré sú preň životne dôležité. Ak sa mu podarí relatívne rýchlo získať kontrolu nad kurdskými oblasťami, tak má silnú vyjednávaciu pozíciu voči Turecku, ktorého primárnym cieľom bolo zabrániť vzniku kurdskej autonómie na severe Sýrie. Asad môže Turecku ukázať, že kurdská autonómia na území Sýrie neprichádza do úvahy, čím Turecko stratí jeden z hlavných dôvodov invázie do tejto krajiny.

No vinu nenesie len Trump, ktorý si myslí, že plní predvolebný sľub ukončiť pôsobenie amerických vojakov v takýchto zdĺhavých konfliktoch. Podpora Európskej únie Kurdom bola minimálna, respektíve len symbolická. Pred pár mesiacmi Spojené štáty európskym spojencom navrhovali rozmiestnenie mierových jednotiek západných mocností v severnej Sýrii, na čo nik ani nereagoval. Únia sa vlastne stáva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Komentáre

Teraz najčítanejšie