Denník N

Ako nám smrť otvorila oči

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

O tvári súdnictva sa bude teraz rozhodovať doslova každý deň.

Autor je členom Súdnej rady SR

Keby Ján Kuciak a Martina Kušnírová nezomreli, nemali by sme zrejme ani potuchy, v akom strašne skorumpovanom svete sme žili. Fungovali by sme v ňom asi doteraz a pomaly sa prepadávali čoraz hlbšie. Lebo chobotnica by postupne opantávala, prípadne likvidovala ďalších a ďalších. Priateľsky, žoviálne, so smajlíkmi. Alebo aj tvrdšie, ak treba. Ministri a štátni tajomníci by ďalej zatĺkali, mnohí prokurátori by nestíhali a tí, ktorí by si trúfli stíhať, by boli stíhaní.

Hoci vyšetrovanie vraždy odkrylo hnilobu na všetkých úrovniach riadenia štátu, budem písať hlavne o justícii. Posledné mesiace totiž postavili pred slovenské súdnictvo naozaj veľkú výzvu. Súdnictvo musí rozhodnúť spor o svoju vlastnú tvár.

Spor o podobu súdnictva

Existuje niekoľko predstáv o tom, ako by malo súdnictvo vyzerať. Prvá je pevná v presvedčení, že sudcovia najlepšie vedia, čo je pre súdnictvo dobré. Všetci ostatní sú menej informovaní, málo odborne pripravení a majú rôzne postranné úmysly. Preto by do súdnictva vôbec nemali hovoriť. Súdy fungujú dobre a transparentne. Ak existujú nejaké pochybnosti, ide o jednotlivcov a nech ich pochybenia preukážu príslušné orgány. Systémový problém vnútri súdnictva neexistuje. Ak má justícia nízku dôveru, tak je to chyba médií, tretieho sektora, politikov, zlých zákonov a nedostatku peňazí.

Reprezentanti druhého smeru uvažovania o súdnictve sú si vedomí, že problém je hlbší a týka sa aj ich samých. Nepotrebujú zastierať, že na súdoch sú ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť – a že niektorí sú aj celkom vysoko. Uvedomujú si naplno, že sudcovia tu nie sú pre seba. A že rozhodovanie o životoch, majetkoch, slobode a deťoch ostatných na nich kladie aj zodpovednosť za to, aby sa sudcom dalo veriť. Pohľadmi na súdnictvo zvonka preto nepohŕdajú, ale ich pozorne počúvajú. Je im úplne jasné, že na vine nie sú len všetci ostatní, ale že kvôli náprave súčasného stavu sa treba pozrieť aj do zrkadla a že ten obraz nebude nevyhnutne pekný.

Vyšetrovanie vraždy a komunikácia známa ako kauza Threema otvorili diskusiu ešte o level hlbšiu. Tú o vážnych

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie