Denník N

Erdogan má ďalší nebezpečný plán, stále častejšie hovorí o jadrovej zbrani

Prieskumné bezpilotné lietadlo MQ-1 Predator po pristátí na leteckej základni Incirlik neďaleko tureckého mesta Adana v juhovýchodnom Turecku. Američania tam majú 50 jadrových zbraní. Foto - TASR/AP
Prieskumné bezpilotné lietadlo MQ-1 Predator po pristátí na leteckej základni Incirlik neďaleko tureckého mesta Adana v juhovýchodnom Turecku. Američania tam majú 50 jadrových zbraní. Foto – TASR/AP

Ak ho Američania nezastavili v útoku proti Kurdom, ako mu zabránia vo vybudovaní jadrovej zbrane? pýta sa New York Times.

Kontroverzné plány tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa nemusia skončiť iba pri invázii na severe Sýrie, kde chce do takzvanej bezpečnostnej zóny presídliť státisíce utečencov a z oblasti vytlačiť Kurdov.

Keď pred mesiacom rečnil na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, trochu v tieni klimatického samitu skončili jeho slová o tom, že jadrové zbrane by mali byť „buď zakázané pre všetkých, alebo prístupné pre kohokoľvek“.

Ako pripomína agentúra Reuters, Turecko je pritom signatárom Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, ako aj Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Erdogan však už v minulosti naznačoval, že by si pre svoju krajinu predstavoval podobnú ochranu, akú má Izrael. Teda jadrové zbrane.

„Blízko máme Izrael, takmer ako suseda. Strašia (iné národy) tým, že ich majú. Nikto sa ich nesmie dotknúť,“ povedal Erdogan, ktorý tradične útočí na Izrael, svojim straníkom v tureckom meste Sivas.

„Niektoré krajiny majú strely s nukleárnymi hlavicami, nie jednu alebo dve. Avšak hovoria nám, že my ich nemôžeme mať. To nemôžem akceptovať,“ dodal.

Reálna hrozba

V situácii, keď je Erdogan v otvorenej konfrontácii so svojimi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie