Denník N

Sexuológ Pastor: Žijeme čoraz dlhšie a je takmer nemožné, aby jeden pár prežil spolu celý život

„Možno by manželstvo fungovalo lepšie, keby sme ho uzatvárali na dobu určitú. Naozaj neviem, či má zmysel zachraňovať vzťah, kde sa už partneri nemajú radi,“ hovorí český sexuológ Zlatko Pastor.

Priznám sa, že keď som si čítala rozhovory s vami, zaskočilo ma vaše vyhlásenie, že sexuálna kríza medzi partnermi je neriešiteľná.

Pozor, ten titulok napísali novinári. Rovnako ako ďalší o tom, že keď je v manželstve problém, jediným riešením je rozvod. Ja sám by som nepoužil tie isté slová, aj keď v podstate je to pravda.

Naozaj si myslíte, že nemá zmysel zachraňovať vzťah, kde partneri prežívajú sexuálnu krízu?

Neviem, či to má zmysel, a pravdepodobne to nevie nikto. A keď vám niekto povie, že to vie, je podozrivý. V prvom rade každý takýto prípad je individuálny a neexistuje jedno správne riešenie. No vo všeobecnosti platí, že ako existujú fyzikálne zákony, tak existujú aj isté sexuálne zákonitosti, ktoré určujú napríklad to, podľa čoho si vyberáme partnerov. Nie sú to zákony, ktoré by boli exaktné rovnako ako tie fyzikálne, preto ich radšej nazývame zákonitosťami. Sedia na väčšinu populácie, máme ich zakorenené geneticky aj kultúrne, lebo všetko, čo okolo seba vidíme a počujeme, nás výrazne ovplyvňuje.

Výsledkom týchto zákonitostí je, že ľudia majú tendenciu vytvárať nesúrodé dlhodobé sexuálne vzťahy, ktoré, bohužiaľ, nie sú trvanlivé. Monogamné spolužitie je v prírode veľmi netypické, existuje len veľmi málo živočíšnych druhov, ako napríklad myš prériová či niektoré druhy vtákov, ktoré sú schopné žiť trvalým monogamným životom.

Dobre, ale poznáme predsa páry, ktoré spolu prežili celý život alebo desiatky rokov.

Áno, kľúčovou otázkou však je, čo od takého dlhodobého monogamného vzťahu očakávame. Každý vzťah prechádza určitými fázami. Na začiatku je fáza fascinácie a zamilovanosti, tá zvyčajne trvá týždne, mesiace, ale určite nie roky. Manželský alebo partnerský vzťah sa už potom od nej odlišuje, čo však nutne neznamená, že je horší. No zákonite nie je možné, aby ste celoživotne rovnako intenzívne milovali svojho partnera.

Napríklad ak je žena vydatá dvadsať rokov, pochybujem o tom, že keď sa jej manžel vracia večer z práce a vstúpi do dverí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie