Denník N

Štrajkovala, keď to ešte nikoho nezaujímalo, a zmobilizovala mladých za klímu. Aj Amerika má svoju Gretu

Jamie Margolinová. Foto - tasr/ap
Jamie Margolinová. Foto – tasr/ap

Stredoškoláčka zo Seattlu Jamie Margolinová bojuje za životné prostredie od prvého ročníka. Medzitým stihla vytvoriť hnutie mladých ľudí s názvom Zero Hour aj vystúpiť v Kongrese.

Hovorila rýchlo, akoby ani nepomyslela na to, že sú pred ňou zapnuté kamery a mikrofóny.

„Vy dospelí už máte za sebou svoje najlepšie roky. Ale ja, keď budem na vrchole vo svojom živote, svet ako ho dnes poznáme, sa rozpadne, ak už teraz neurobíme niečo radikálne,“ povedala podľa denníka Le Monde Američanka Jamie Margolinová na kodanskej radnici.

Zakladateľku hnutia Zero Hour a mladú aktivistku pozvali na samit do Kodane starostovia dánskych miest združení v skupine s názvom C40. Ide o organizáciu, ktorá bojuje proti klimatickej zmene. Margolinová s tým má veľa skúseností.

Ako uvádza francúzsky denník, oblečená v modrých rifliach a s hustými hnedými vlasmi vo vrkoči pôsobila ako bežný dospievajúci študent, ktorý sa často pozerá do svojho mobilu.

Stredoškoláčka zo Seattlu však dlho videla, že sa o klimatickú krízu takmer nikto nezaujímal.

A čo budem robiť teraz?

Jej mama je prisťahovalkyňa z Kolumbie a pracuje v potravinovej banke. Otec, americký žid je strojárom a vo voľnom čase pozerá vedecké dokumenty. Tým nakoniec inšpiroval aj svoju dcéru.

„Vyrastala som s obdivom voči kráse prírody a videla som, čo ničíme,“ uviedla Margolinová, no zároveň dodala, že klimatická kríza je už roky súčasťou jej života.

„Pamätám si tú paniku ohľadne zmeny klímy, keď som bola v druhom ročníku, a pobehovala som a rozprávala o tom ostatným študentom,“ povedala 17-ročná Američanka pre Today Style. „Vytlačila som všetky tie nálepky so sloganom ‚zachráňme Zem‘ a rozdala som ich. Potešilo ma to, ale napadlo mi – a čo budem robiť teraz? Nikto nikdy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie