Denník N

Kto sa o nás postará? Možno Maňo Kotleba. Počúvali sme bežných ľudí, prečo volia ĽSNS

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N spolu s agentúrou 2muse zorganizovali dva moderované skupinové rozhovory s voličmi ĽSNS. Za Kotlebovými priaznivcami sme sa vybrali do Žiliny a Krupiny.

V zasadačke jedného zo žilinských hotelov sedí okolo stola sedem ľudí. Počas nasledujúcich 150 minút budú niektorí tichšie, niektorých bude počuť viac. Drobnú päťdesiatničku asi najviac.

„Počuli sme o nej, niekto pred voľbami, o takejto osôbke? Že existuje nejaká Čaputová? Veď to je zapredankyňa Sorosova,“ rozreční sa spontánne na adresu prezidentky, ktorú koncom marca tohto roka ľudia zvolili do čela štátu. „Ona je obyčajná bábka, tak ako bol Kiska. O ňom sme tiež nič nepočuli a bude nám tu rozprávať, posielať odkazy cez Facebook. Tam niekto iný kýve motúzikmi.“

„Kto?“ zaznie zvedavo v kruhu ostatných debatujúcich. „No Soros!“ povie päťdesiatnička nahlas a neomylne.

Takto ste si to predstavovali, pomyslíte si možno: takto vyzerá volič ĽSNS. Na prvý pohľad zapadá do stereotypu človeka, ktorý verí na sprisahanie riadené 89-ročným finančníkom židovsko-maďarského pôvodu, nadáva na imigrantov či Rómov, možno dokonca oslavuje Jozefa Tisa.

Lenže drobná žena, povolaním výtvarníčka, s rovnakou vervou, ako odmieta prezidentku Zuzanu Čaputovú, odmieta aj akékoľvek pokusy o sprísnenie interrupcií a s pochopením rozpráva o svojom známom, staršom homosexuálovi, ktorý za socializmu svoju orientáciu skrýval a dnes žije spokojne s iným mužom.

A aj keď ona sama vidí za protestmi iniciatívy Za slušné Slovensko niečo podozrivé („mám zmiešané, skôr negatívne pocity“), jeden z ďalších diskutujúcich, tiež volič ĽSNS, pokojným hlasom hovorí, že vražda novinára by takéto protesty vyvolala v každej civilizovanej krajine a nemožno sa čudovať, že mladí ľudia vyšli do ulíc.

Paleta voličov Kotlebovej ĽSNS je oveľa pestrejšia, ako by sa to mohlo zdať z kotlebovských demonštrácií či skupín na Facebooku.

Ale čo ich spája?

Kauzy, kauzy, kauzy

Štyri mesiace pred parlamentnými voľbami sme sa pokúsili hlbšie preniknúť do rozmýšľania ľudí, ktorí volili Kotlebovu stranu už v roku 2016 a plánujú to aj dnes. Využili sme na to techniku moderovaného skupinového rozhovoru, takzvanej focus group,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie