Denník N

Organizátori zrušili diskusiu na Ekonomickej univerzite, v ktorej mal byť aj Uhrík z ĽSNS

Pozvánka na diskusiu na Ekonomickej univerzite. Foto – FB Diskusia lídrov
Pozvánka na diskusiu na Ekonomickej univerzite. Foto – FB Diskusia lídrov

Aktualizované 15:45 – Organizátori diskusiu zrušili vzhľadom na politizáciu celého podujatia. Ešte predtým svoju účasť odvolali Truban, Kiska aj Hlina. Organizátori sa bránili, že pozvali všetky strany, ktoré sú v prieskumoch nad hranicou zvoliteľnosti. Diskusiu organizujú Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku.

Organizátori zrušili diskusiu pár hodín po tom, čo svoju účasť začali odvolávať lídri jednotlivých politických strán. Účasť odvolal Michal Truban z PS/Spolu, Andrej Kiska zo strany Za ľudí a aj Alojz Hlina z KDH. Každý z nich tvrdil, že odmieta diskutovať s Milanom Uhríkom ako s predstaviteľom fašistickej strany. Organizátori sa tak debatu rozhodli zrušiť, a to „z dôvodu odlišnej interpretácie jednotlivými aktérmi a celkovej politizácie podujatia“.

Medzi hosťami debaty s názvom Diskusia lídrov: Európske výzvy a programy politických strán na Ekonomickej univerzite v Bratislave mal byť 29. októbra aj podpredseda ĽSNS Milan Uhrík.

Jeho pozvanie vyvolalo pobúrené reakcie a opäť otvorilo debatu o tom, či zástupcov Kotlebovej ĽSNS pozývať do diskusií, najmä teraz pred parlamentnými voľbami. Kotlebovcov volajú napríklad do diskusií v RTVS, Mariana Kotlebu ako prezidentského kandidáta pozvala aj televízia Markíza do relácie Na telo. Denník N s kotlebovcami predvolebné rozhovory nerobí.

Diskutovať na Ekonomickej univerzite mali okrem Uhríka aj zástupcovia ôsmich strán. Mala to byť jedna z prvých predvolebných diskusií, medzi hosťami sú aj premiér Peter Pellegrini zo Smeru, Jaroslav Paška zo SNS, z opozície zasa Andrej Kiska, Richard Sulík, Alojz Hlina a Michal Truban.

Organizátormi diskusie je Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Ekonomická univerzita poskytuje len priestory, ktoré si od nej organizátori iba prenajímajú.

Plagát k diskusii

Všetci nad päť percent, mali dilemu

Prečo pozvali aj zástupcu Kotlebovej strany ĽSNS? Organizátori tvrdia, že pozvánky diskutujúcim rozosielali ešte v polovici septembra a rozhodovali sa podľa aktuálnych prieskumov. Pozvali všetky politické strany, ktoré mali viac ako päť percent voličov, boli teda nad hranicou zvoliteľnosti do parlamentu.

„Vzhľadom na to, že ide o predvolebnú diskusiu, zvolili sme postup podobný televíznym diskusiám. Pozývame všetkých, bez výnimky. Nejde o expertné podujatie, ale o politické,“ vysvetľuje Patrik Kováč zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

„Uvedomujeme si, že myšlienky, ktoré šíri ĽSNS, nie sú vždy v súlade s demokratickými princípmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie