Denník N

Lovec šarlatánov Oravský: Aj Steve Jobs uveril nezmyslom a stálo ho to život

Nová kniha Lovcov šarlatánov a jeden z jej autorov Roland Oravský. Foto - archív R. O.
Nová kniha Lovcov šarlatánov a jeden z jej autorov Roland Oravský. Foto – archív R. O.

Roland Oravský je internista v Nemecku a je aj členom skupiny Lovci šarlatánov, ktorá vyvracia bludy v medicíne. Pripravili knihu Príručka zdravého rozumu, kde píšu o najznámejších nezmysloch a prinášajú rady, ako kriticky myslieť.

Máte blud, na ktorom sa zasmejete?

Nemám rád žiadne bludy, lebo sa mi nepáči, keď sa zneužíva veda. Keď sa ľuďom odporúča niečo, čo nefunguje, alebo keď ich niekto ukráti o skutočnú liečbu či peniaze. Ak si však mám vybrať jeden, ktorý mi spoľahlivo vyčarí úsmev na tvári, je to bretariánstvo. Človek nemusí mať ani doštudovanú strednú školu, aby pochopil, že ide o totálnu koninu.

Bretariánstvo je presvedčenie, že človek môže žiť celý život bez jedla a pitia. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa istá pani rozhodla pred kamerami dokázať, že sa naozaj dá žiť zo vzduchu. Dokument museli po pár dňoch stopnúť, lebo chradla priamo pred očami štábu.

Aká emócia u vás prevláda pri medicínskych bludoch?

Závisí od toho, o aký blud ide. Ak niekto bojuje proti očkovaniu, čo je jeden z najväčších výdobytkov modernej medicíny, nahnevá ma to. Ak niekto propaguje veci ako kvantovanie, biorezonancia či homeopatia, ktoré odporujú zdravému rozumu, pousmejem sa nad tým.

Čo je kvantovanie?

Je to úžasná vec na zasmiatie, taký hókus-pókus. Vysvetliť údajný princíp je celkom náročné, lebo ľudia, čo to propagujú, používajú žargón z kvantovej fyziky, hoci s reálnou fyzikou to nemá nič spoločné. Vymyslel to Deepak Chopra – osobnosť New Age. Vyštudoval medicínu v Indii a hovoril, že sa pomocou myšlienok dokážeme vyliečiť z každej choroby. Nejakým spôsobom sa snaží vplývať na kvantovú energiu na transcendentálnej úrovni. V rámci fyziky a vedy taká energia, samozrejme, neexistuje.

Môžu bludy na internete zabíjať?

Áno, môžu. Nedávno bol medializovaný prípad rodičov, ktorí dieťaťu po porade s liečiteľom vysadili inzulín. Dieťa malo cukrovku 1. typu, čo je imunitný zápal pankreasu, keď dochádza k deštrukcii buniek, ktoré produkujú inzulín. Pacienti s touto diagnózou sú odkázaní na inzulín, nič iné im nepomôže. Liečiteľ však odporučil alternatívu a dieťa zomrelo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Povinné očkovanie

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie