Denník N

Johnson prehral kľúčové hlasovanie, poslanci chcú na zákon o brexite viac času

Foto - ap
Foto – ap

Aktualizované 20:35 – Zákon o brexite má momentálne v britskom parlamente väčšinu 30 hlasov. K odchodu Británie z Únie 31. októbra však veľmi pravdepodobne nedôjde.

Britský premiér Boris Johnson v utorok prehral dôležité hlasovanie o zákone o brexite. Poslanci tesnou väčšinou odmietli harmonogram v parlamente, vďaka ktorému by sa tento vyše 100-stranový zákon mal prebrať za tri dni a v snemovni schváliť vo štvrtok.

Hlasovanie dopadlo 308 ku 322.

Veľmi pravdepodobne to znamená, že brexit 31. októbra nebude – jednoducho sa nestihne prijať.

Boris Johnson povedal, že je teraz na rade Európska únia a že na čas pozastavuje zákon v parlamente. „Čelíme teraz ďalšej neistote. EÚ sa musí rozhodnúť, ako odpovie na žiadosť parlamentu,“ povedal Johnson po hlasovaní.

Narážal tým, že EÚ musí schváliť odklad, aby nedošlo k tvrdému brexitu, čo sa očakáva.

Premiér predtým hrozil v prípade neschválenia jeho harmonogramu stiahnutím zákona a predčasnými voľbami, po hlasovaní to nespomenul.

Zároveň však v hlasovaní krátko predtým väčšina poslancov posunula zákon o brexite, ktorý vyrokoval premiér minulý týždeň s Bruselom, do ďalšieho čítania. To sa predchádzajúcej premiérke Therese Mayovej nepodarilo ani na trikrát. Poslanci za zákon v utorok zahlasovali celkom jasne v pomere 329 ku 299.

Hlasovalo za neho aj 17 labouristov. Neznamená to však, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie