Denník N

Materstvo nie je brzda, môže priniesť aj lepšie športové výsledky, hovoria Kuzminová, Kohlová a Rehák-Štefečeková

Biatlonistka Anastasia Kuzminová. Foto - TASR
Biatlonistka Anastasia Kuzminová. Foto – TASR

Ako je možné, že športovkyne po pôrode dosahujú ešte lepšie výsledky a ako vplýva na fyzickú výkonnosť tehotenstvo? O svojich skúsenostiach rozprávajú úspešné športovkyne a športoví lekári.

Keď 33-ročná americká šprintérka Allyson Felixová získala na nedávnych majstrovstvách sveta v atletike svoju dvanástu zlatú medailu zo svetových šampionátov, prekonala medailový rekord Usaina Bolta. Športoví komentátori vyzdvihovali, že sa jej to podarilo len desať mesiacov po pôrode, no športovkyne, ktorým sa tiež podarilo vrátiť do vrcholového športu krátko po narodení detí, to vôbec neprekvapilo.

„Dnes je trendom, že sa matky vracajú do športu. Materstvo už naozaj nie je koniec kariéry. Poznám veľa športovkýň, ktoré sa po pôrode vrátili v ešte lepšej forme,“ hovorí bývalá slovenská reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Martina Kohlová. „Aj moja kamarátka zo Slovinska sa po pôrode vrátila do športu s tým, že si hneď vyjazdila miestenku na olympiádu a ako sama hovorí, po pôrodoch je rýchlejšia a cíti sa silnejšia ako predtým.“

Športová strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková priznáva, že pokiaľ ide o prah bolesti, žiadna výrazná zmena u nej po pôrode nenastala. „Fyzicky ani nevnímam vyššiu výkonnosť, skôr prišla väčšia psychická odolnosť,“ hovorí. Mesiac po pôrode už bola na strelnici, aj keď ju do toho nikto nenútil. „Všetky športovkyne, ktoré poznám, sa po pôrode vrátili do športu silnejšie. Sme šťastné, že sme sa mohli vrátiť, aj keď naša priorita je už niekde inde.“

Dieťa nie je hračka

Väčšiu psychickú odolnosť cítila po narodení prvej dcéry aj Martina Kohlová: „Keď sa žena stará celý deň o dieťa, je to pre ňu prirodzené a vôbec to neberie ako nejakú obetu. No keď potom príde na tréning, vie do toho dať ešte viac ako predtým, lebo základ úspechu je, že hlava musí byť mimo tréningov čistá.“

Kohlová spomína na to, ako so slzami v očiach sledovala výborný výkon Naste Kuzminovej, ktorá už ako dvojnásobná matka získala na olympiáde v Pjongčangu jednu zlatú a dve strieborné medaily. „Ako čerstvá mamička som to prežívala veľmi emotívne, dokonca som dcérke vyzdobila bodyčko čičmianskymi vzormi,“ smeje sa Martina Kohlová.

Kuzminová pritom bola v biatlone jednou z prvých, ktoré sa po materstve dokázali vrátiť do vrcholového športu. „Našťastie, dnes to už naše dievčatá biatlonistky berú tak, že materstvo nie je žiadna záťaž, vedia, že sa to dá zladiť aj s vrcholovým športom,“ hovorí Kuzminová.

Kuzminová so synom Jelisejom na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách. Foto – TASR

Keď ako 22-ročná prvýkrát otehotnela, kvôli materským povinnostiam ju vylúčili z ruskej reprezentácie. Spomína si, ako jej tréner vtedy dohováral:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy, Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie