Denník N

Lubyová prestala platiť za členstvo v CERN-e, naši vedci nemohli vycestovať

Ministerka školstva Martina Lubyová a jadrový fyzik Martin Venhart. Foto - minedu.sk
Ministerka školstva Martina Lubyová a jadrový fyzik Martin Venhart. Foto – minedu.sk

Aktualizované 24. 10. o 10:40 – Lubyová tvrdí, že na poplatky do CERN-u nemá rezort dosť peňazí, a žiada navýšenie. Rezort zahraničných vecí však odkazuje, že o nedostatku financií im doteraz nikto nepovedal. Ministerka Lubyová ešte vlani prezentovala úspechy našich vedcov v CERN-e. Tento rok už ministerstvo školstva peniaze týmto vedcom nedáva.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

V máji 2018 ministerka školstva Martina Lubyová (SNS) otvorila zaujímavú tému, o ktorej sa v slovenskej vede veľa nehovorí: reč bola o výške členských poplatkov do medzinárodných vedeckých organizácií. Slovensko je súčasťou niekoľkých svetových vedeckých klubov, medzi nimi je aj CERN či Európska vesmírna agentúra. Za členstvo v nich sa platia členské poplatky, ministerstvo na to ročne vyčleňuje približne 11 miliónov eur.

Návratnosť týchto peňazí sa pohybuje od 40 do 100 percent, čo nestačí, upozorňovala vlani ministerka. „Pokiaľ budú organizácie, kde sa Slovensko aktívne nezúčastňuje, tak zvážime možnosť ukončenia členstva, pretože tých prostriedkov nikdy nie je dosť.“

Neplatíme členské

Lubyová sa chcela prioritne zamerať na členstvo v organizáciách, ktoré majú pre Slovensko najväčší význam. Na ilustráciu spomenula, že medzi najprestížnejšie patrí členstvo v CERN-e, teda Európskej organizácii pre jadrový výskum, ktorá sídli vo švajčiarskej Ženeve. Práve preto vedľa nej sedel jadrový fyzik Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu SAV, ktorý vedie jeden z najúspešnejších tímov, ktoré v CERN-e Slovensko má.

Od tlačovej konferencie prešiel rok a všetko je inak. Vedci, ktorí pracujú na výskumoch v CERN-e, nedostali peniaze tak ako po minulé roky. Členské poplatky v CERN-e nie sú uhradené

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

CERN

Stimuly na vedu a výskum

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie