Denník N

Šikmá veža na Štrbskom plese: chceme z Tatier národný alebo zábavný park? (reportáž)

Vizualizácia budúcej veže na Štrbskom plese. Vizualizácia – HTT
Vizualizácia budúcej veže na Štrbskom plese. Vizualizácia – HTT

Za pôsobenia všetkých doterajších vlád Tatry nedostali zonáciu a výstavba tam je chaotická.

V Areáli snov na Štrbskom plese vyrastá vyhliadková veža.

Spoločnosť High Tatras Tower (HTT), ktorá vznikla v roku 2017 a stavia, deklaruje, že celoročne otvorená 53 metrov vysoká veža bude dokončená v júli 2020. Má mať okamžitú kapacitu 500 návštevníkov.

Za vstupné vo výške štyroch eur by sa im mali podľa investora, ktorý sa drží sloganu Tatry pre každého, naskytnúť úchvatné výhľady – na panorámu Nízkych Tatier, do Popradskej kotliny a, samozrejme, na Vysoké Tatry samotné.

Veža v jame?

Miestni znalci pomerov sú však skeptickejší, význam stavby im uniká. Hovoria, že v bezprostrednom okolí veže budú viditeľné najmä iné „atrakcie“ – ako sú stánky s langošmi, z dreva vyrezávané medvede či vlky v životnej veľkosti, hotel FIS či parkoviská.

No najmä, pýtajú sa, načo takúto vežu stavajú dole, teda „v jame“? Logiku by mala na vyššom mieste, tak ako je to povedzme v prípade vyhliadkovej veže v Bachledovej doline, tvrdia Tatranci. A najmä, vravia, ak si návštevník dá tú námahu a vyjde k skokanským mostíkom, naskytne sa mu už dnes podobný zážitok ako z veže. Ibaže zadarmo a so žiaducou fyzickou aktivitou.

Štrbské pleso dnes. Foto N – Andrej Bán
Štrbské pleso. Foto N – Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Z vizualizácií, ktoré ponúkol investor, nie je zrejmé, aké pohľady sa z vrcholu veže ľuďom naskytnú – to zatiaľ ostáva ako prekvapenie. Nevieme teda ani to, či výška 53 metrov bude stačiť na to, aby návštevníci uvideli ponad vrcholky stromov hladinu samotného Štrbského plesa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie