Denník N

Škandál!!! Prezidentke rastú vlasy a nie sú blond

Zuzana Čaputová. Foto - TASR
Zuzana Čaputová. Foto – TASR

Časti verejnosti sa predkladá, že väčším „trapasom“ ako toxické rozhovory z objednávky vraždy obžalovaného mafiánskeho hochštaplera s vrcholovými politikmi a predstaviteľmi justície sú Čaputovej vlasy.

Ako ju mohli vizážisti takto pustiť? Hromžil minulý týždeň titulok slovenskej bulvárnej tlače (Plus jeden deň) na to, že prezidentka Zuzana Čaputová sa pred novinármi objavila s údajne odrastenými vlasmi a ukázalo sa, že jej „inokedy blonďavá hriva je značne šedivá“.

Fíha, aké prekvapenie – dáme po štyridsiatke už šedivejú vlasy. Dá sa pochopiť, že bulváru, hlavne bulváru s istým majetkovým pozadím, sa nechce rozoberať závažné vnútropolitické témy. Ale keby tak robil, azda by aj porozumel, prečo hlava štátu, ktorého základy sa nám rúcajú priamo pred očami, tak šedivie.

Ale dosť bolo irónie. To, ako o Čaputovej „TRAPASE“ informovala „Pluska“, je učebnicovým príkladom toho, ako sa v médiách (špeciálne bulvárnych, ale chyby robia aj mienkotvorné, vrátane Denníka N) ešte stále píše o ženách, ktoré sú na očiach pre svoju funkciu či spoločenský status.

„Mediálne pokrytie političiek často pracuje so sexistickým jazykom a má tendencie viac sa sústreďovať na ich rodinný život, vzhľad či postoje k „ženským otázkam“. Kandidátky pravidelne musia odpovedať na otázky, s ktorými kandidátov nikto nekonfrontuje. Žiadajú ich, aby sa usmievali alebo odpovedali na otázky o tom, ako sa im darí zvládať prácu a rodinu a nič nezanedbávať. Političky sú v médiách stereotypne opisované ako „ľadové kráľovné“ alebo „babičky“ a historicky ich rozdelili do štyroch skupín: „zvodkyňa, matka, maznáčik alebo fúria,“ napísal minulý rok odborný magazín pre novinárov Columbia Journalism Review  

Ten zároveň uvádza, že v posledných rokoch sa novinári a novinárky snažia vyhýbať otvorene sexistickému jazyku pri písaní o političkách, ale úplne sa ho nevzdali, len je subtílnejší.

Držte ju za ručičku

K bulváru sa však subtílnosť nehodí, tam sa píše všetko priamo, ba priam pikantne. Preto prezidentkine vlasy nie sú vlasy, ale hriva, aby to pôsobilo „sexy“ a ešte viac „neupravene“.

Otázka z titulku „Ako ju mohli vizážisti takto pustiť?“ nám má evokovať čo? Že Slovensko má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie