Denník N

Maďarská politika na Slovensku už pripomína brexit

Predseda strany SMK József Menyhárt. Foto - TASR
Predseda strany SMK József Menyhárt. Foto – TASR

Pre väčšinu SMK sa nakoniec ukázalo najdôležitejšie to, aby sa definitívne zbavili bugárovcov.

„Spolupatričnosť je náš brexit. Ak by sme starostlivo pozbierali vyhlásenia, sľuby a hrozby maďarských strán a hnutí z posledných mesiacov a sledovali ich taktické manévre a tanečné kroky, upadajúcu ochotu voličov ísť k urnám by nedokázala vzkriesiť ani vízia zániku národa či predložené lákadlo lobistickej sily v parlamente. Doterajšie rokovania bez akejkoľvek úrovne, prístup považujúci voliča za kus h… (copyright Jaroslav Haščák, zdroj záznam Gorily) nedokáže kompenzovať žiadne úsilie vyvíjané v závere kampane. A maďarský volič na Slovensku stojí so spustenými nohavicami uprostred žihľavy a len žmurká. Čaká, až ho loď snov odvezie na prázdniny,“ charakterizoval minulý týždeň veľmi výstižne pohyby na maďarskej politickej scéne na Slovensku komentátor Szilárd Sánta z denníka Új Szó.

A to ešte nepoznal najnovší vývoj, keď predsedníctvo SMK neschválilo zmluvu, ktorú krvopotne po mesiacoch rokovaní táto strana uzatvorila s Mostom-Híd.

O tom, prečo to predsedníctvo SMK urobilo, sa v menšinovom prostredí určite budú viesť dlhé a vášnivé diskusie. Komplexný obraz možno verejnosť nedostane nikdy, najmä ak sa výroky, kroky a motivácie mnohých maďarských politikov na Slovensku stali takými neprehľadnými a navzájom si často protirečiacimi, ako vidíme posledný rok.

Podobný scenár ako v Sedmohradsku a vo Vojvodine

Pravdepodobne to pritom bude pomerne jednoduché a hlavne na tom nebude nič nové. Samotné vypovedanie dohody je vlastne menej prekvapivé ako to, že k nej vôbec došlo. Pre vedúcich politikov oboch strán bola dohoda prejavom maximálneho zúfalstva a nebyť ich existenčného ohrozenia, asi by sa nikdy nedohodli.

Dnes však mnohým z nich ide doslova o prežitie. Most je v podstate schránková firma zameraná iba na to, aby získala vplyv na celoštátnej úrovni. Nemá skutočne fungujúce nižšie stranícke štruktúry a nie je hlbšie zakotvená v maďarskej komunite. Mimo parlamentu, bez celoštátneho vplyvu a dnes už aj bez akejkoľvek vízie či pozitívneho imidžu nemá pred sebou dlhšiu budúcnosť.

SMK je síce pevne zrastená s maďarskou komunitou, ktorú na miestnej úrovni väčšinou ovláda, no jej hlavný sponzor Viktor Orbán stráca trpezlivosť so stranou trvale neschopnou dostať sa do parlamentu. Zdá sa čoraz pravdepodobnejšie, že novozniknuté menšinové strany ako Spolupatričnosť a Maďarské fórum sú pokusom Budapešti vytvoriť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie