Denník N

Vyšetrovateľ Juhás, ktorý viedol tím Kuciak, nemôže verejne hovoriť, podľa riaditeľa NAKA by to nebolo fér

Riaditeľ NAKA Branislav Zurian sa k Jankovskej nedostal. Foto N - Tomáš Benedikovič
Riaditeľ NAKA Branislav Zurian sa k Jankovskej nedostal. Foto N – Tomáš Benedikovič

Policajné vedenie bleskovo rozpustilo tím Kuciak. Riaditeľ NAKA Branislav Zurian hovorí, že policajti z tímu pracujú samostatne na ďalších veciach. Čo bude robiť šéf tímu Juhás, nie je jasné.

Denník N počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka opakovane žiadal o rozhovor so šéfom tímu Petrom Juhásom. Policajný prezident ani riaditeľ NAKA Juhásovi ani po skončení vyšetrovania a rozpustení tímu neumožnili verejne hovoriť s médiami. Ak sa policajt verejne vyjadrí bez súhlasu nadriadených, hrozí mu disciplinárny trest. Riaditeľ NAKA Branislav Zurian hovorí, že za tím hovorí on.

Tento rozhovor s vami robíme preto, lebo sme sa chceli rozprávať s vyšetrovateľom prípadu vraždy Jána Kuciaka Petrom Juhásom, ale vy ste to nedovolili. Prečo?

Nebolo by to fér voči ostatným členom tímu. Nech sa potom urobí rozhovor s každým členom tímu.

Urobíme.

Mal som stretnutia s operatívcami. Boli zaskočení a pýtali sa, či len Juhás robil a či oni nerobili, že aj oni chcú prezentovať svoju prácu. Zvolil som teda spôsob, že sa za prácu tímu budem vyjadrovať ja.

Tím mal vedúceho, ktorým bol Peter Juhás. Verejnosť by ho chcela vidieť aj počuť, on s tým nemá problém, len vy ho nechcete ukázať.

To neviem, či s tým nemá problém, ja som sa s ním na túto tému nikdy nerozprával. V minulosti mi rozprával, že má podozrenie, že ho nejaké autá sledujú, a skôr si myslím, že má problém sa ukázať. Vyšetrovatelia by podľa mňa mali mať anonymitu a neviem si predstaviť, že by každý vyšetrovateľ, ktorý robí v tíme alebo v pracovnej skupine, vystupoval na verejnosti. Väčšina vyšetrovateľov by mala opačný pohľad na vec.

Ale keď chce, prečo mu to nechcete dovoliť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie