Denník N

Monike Jankovskej pozastavili výkon funkcie sudkyne

Monika Jankovská. Foto N - Vladimír Šimíček
Monika Jankovská. Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská nebude môcť súdiť, pokiaľ disciplinárny senát nerozhodne.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá prišla o funkciu na základe komunikácie s Marianom Kočnerom, nateraz sudcovský talár nebude obliekať. Rozhodol o tom disciplinárny senát.

Urobil tak do 24 hodín od podania disciplinárneho návrhu, pod ktorý sa podpísal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Jeho súčasťou bol aj návrh, aby senát rozhodol o pozastavení funkcie sudkyne, teda aby nemohla Jankovská pojednávať.

Disciplinárny senát rozhodoval neverejne. Médiá, ktoré na túto informáciu čakali, o tom vopred vôbec nevedeli. O výsledku sa dozvedeli až po rozhodnutí, neskoro podvečer. Správa zo súdnej rady, pod ktorú disciplinárne senáty spadajú, bola veľmi strohá: „Disciplinárny senát rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudkyne do právoplatného skončenia disciplinárneho konania,“ napísala hovorkyňa Veronika Müller.

Klamala o Bžánovi, hrozí jej strata talára

Jankovská sa funkcie vo vláde vzdala pod tlakom začiatkom septembra, keď bolo jasné, že si s Kočnerom vymenila viac ako šesťtisíc správ. Táto komunikácia však nateraz jej sudcovskú funkciu neohrozuje. Zo správ v Threeme totiž vyplynulo aj to, ako vlani klamala o svojej dovolenke u vplyvného advokáta Radomíra Bžána. A práve preto sa Gál rozhodol na ňu podať disciplinárny návrh.

Navrhol v ňom najprísnejší trest, a to vyzlečenie Jankovskej z talára. Keďže jej klamstvo definoval ako závažné disciplinárne previnenie, mohol navrhnúť aj dočasné pozastavenie funkcie sudkyne.

Problém je, že Jankovská ešte vlani pre denník SME tvrdila, že fotografie jej v súčasnosti exmanžela na záhrade v chorvátskom Lukove nie sú z vily advokáta Bžána. Lenže ten po roku pre Denník N potvrdil, že vtedy ešte manželia Jankovskí sa u neho zastavili na káve. Nevedel vysvetliť, prečo ho Jankovská zatajovala.

Aj o tomto klamstve si pritom údajne písala s Kočnerom cez Threemu.

Jankovská a Threema

Chcela chrániť seba, spochybnila dôveryhodnosť celej justície

O čo teda v ministerskom návrhu ide? Gál a jeho tím ľudí v sekcii dohľadu, ktorý návrh pripravoval, spochybnil Jankovskej morálnu integritu a štandard. Spochybnili, či spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti. A ak tieto predpoklady sudca stratí, mal by stratiť aj talár.

Ministerstvo spravodlivosti napočítalo, že Jankovská v rozhovore z marca minulého roka celkovo 17-krát zaklamala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie