Denník N

Hudba je najkrajšia, keď funguje emocionálne aj logicky

Foto - Marcin Spadrowski
Foto – Marcin Spadrowski

Sťažovať sa na nedostatok dobrých koncertov u nás už dávnejšie nemá zmysel. Skôr vzniká opačný problém – ktorý z nich si vybrať. Pred takú voľbu sú dnes v Bratislave postavení aj fanúšikovia klasiky. V Slovenskej filharmónii je otvárací večer novej sezóny a vo Veľkom evanjelickom kostole vystúpi Shlomo Mintz. Jeho návšteva je však špeciálna – na Slovensko totiž prichádza nielen hrať, ale aj vyučovať.

Huslista s rusko-izraelskými koreňmi už v Bratislave bol. V roku 2005, práve v Slovenskej filharmónii. Keď sme mu to pripomenuli, okrem záujmu o súčasný stav orchestra prekvapil aj tým, že si presne pamätal, že vtedy hral koncert od Mendelssohna a dirigoval Rachmaninovu Symfóniu č. 2. Dnes má v pláne recitál s klaviristom Itamarom Golanom, no tentoraz nebude len koncertovať. V piatok 25. októbra sa bude venovať aj mladým slovenským interpretom a pedagógom.

Dobrá a zlá hudba

Stretli sme sa v hoteli, hneď vedľa Vysokej školy múzických umení, kde bude mať v piatok majstrovské kurzy. Tie na Slovensku už sedem rokov organizuje združenie Symfonietta Bratislava.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie