Denník N

Pre zmenu sa rozhodli, keď zistili, koľko plastu produkujú

Keď prišli v pondelok ráno do práce, okrem recepčných a turniketov ich vo foyeri biznis centra čakali vrecia s plastovým odpadom. Začiatkom týždňa ich bolo len zopár, v piatok sa ich tam kopila už celá hromada. Najhoršie na tom bolo, že keď sa po víkende vrátili, odpad nezmizol, naopak, pribúdal. 5 400 litrov plastu za dva týždne.

Plastová minulosť
„Neveril som, že toho odpadu môže byť toľko,“ hovorí Peter Marchalín. V Dell vedie dobrovoľnícku skupinu Planet, ktorá sa zameriava na ochranu prírody. V prvom rade sa snaží o zníženie negatívneho vplyvu podnikania na životné prostredie. „Keď sa rozhodujete, či si vezmete plastový pohárik, možno vám v hlave zaznie, že jeden pohár aj tak nič nezmení. My sme ale na vlastné oči videli, čo to naozaj znamená. 2 400 ľudí, krát jeden pohár, krát dva týždne sa rovná 5 400 litrov odpadu.“ Peter Marchalín je medzi kolegami v Dell dobre známy vďaka aktivitám, ktoré skupina Planet organizuje. Práve jemu teda mesiace pred navŕšením odpadu vo foyeri chodili do mailovej schránky ponosy na množstvo plastu, ktorý sa vyhadzoval v jedálni na prízemí budovy na Fazuľovej. „Naša jedáleň je generátor plastového odpadu číslo jeden. Dokonca aj pokladníci pijú z plastových pohárikov namiesto sklenených, aby po sebe nemuseli nič upratovať,“ napísala svoju pripomienku jedna z kolegýň.

Ak ste si chceli jedlo z jedálne zobrať so sebou, museli ste si ho odniesť v polystyrénovom boxe či polystyrénovej nádobke na polievku. Tieto obaly sú jednorazové a nerecyklovateľné. Ak ste k polievke chceli aj pečivo, brali ste si ho v mikroténovom vrecku. Ak ste jedli v jedálni a chceli ste si načapovať nápoj k obedu, pili ste ho z plastového pohára. Ten pritom človek v priemere používa asi len 15 minút, potom sa z neho stáva odpad. Ak ste si vybrali na obed šalát alebo bagetu, boli balené v plaste.

Dnes v jedálni plastové poháre nahradili sklenené, bagety a šaláty sú balené v recyklovateľných obaloch, ak si chcú zákazníci odniesť jedlo so sebou, môžu si vybrať polystyrén alebo ekologickejšiu verziu balenia, ktorá je síce o niekoľko centov drahšia, ale ohľaduplnejšia k životnému prostrediu.

Keď dôjdu zásoby, do plastov sa už baliť nebude

„Mali sme veľké zásoby polystyrénových obalov. Kým ich domíňame, zákazníci majú na výber, v čom si obed odnesú. Keď ich ale minieme, budeme používať už len ekologické alternatívy,“ vysvetľuje manažér jedálne Dimitar Dimitrov, „som rád, že sa nám zmena podarila. Veď jedlo aj vyzerá lepšie, keď nie je v plaste.“

 
Šéf jedálne v Dell dodáva, že pre nové ekologické opatrenia museli v jedálni urobiť viacero zmien. Kúpili umývačku na poháre, vybrali dodávateľa na ekologické obaly, nahodili ich do kasy. Zamestnanci sa však prispôsobili bez problémov za niekoľko dní a na to, že musia zákazníkovi ponúknuť dva rôzne obaly, si už zvykli.

Najviac eko je vlastný box

Po ekologickom obale zatiaľ siaha asi 30 % zamestnancov, ktorí si odnášajú obed z jedálne. Skupina Planet medzi nimi robila prieskum a iba 5 % ľudí odpovedalo, že si polystyrénový box vybralo pre nižšiu cenu. U ostatných je to jednoducho zvyk. „Pripravujeme ďalšiu kampaň, ktorá upozorní na výhody ekologických obalov a tiež workshopy, ktoré by našim zamestnancom pomohli naučiť sa správne separovať odpad,“ prezrádza Peter Marchalín.

Medzi 2400 zamestnancami Dell sú však aj priekopníci, ktorí používajú svoj vlastný box a obed si k pracovnému stolu nosia z jedálne, z domu alebo z reštaurácií v okolí. Jednou z nich je aj Miriam Malecová: „Už niekoľko rokov používam kúpené dózy s vlastným príborom alebo látkové vrecúška na „snacky“. V práci mám nádobu, do ktorej si nechám zabaliť obed, keď si ho potrebujem odniesť so sebou. Je s tým spojenej viac práce s umývaním, keďže jednorazový obal jednoducho odhodíte, ale pocit zodpovednosti voči prírode a životnému prostrediu je u mňa silnejší.“

Vitajte v Dell!

Ak aj vám záleží na tom, aby sa v pracovnom prostredí podnikali kroky k trvalej udržateľnosti, pridajte sa k nám. Hľadáme ľudí, ktorí aj k ekologickej téme pridajú niečo vlastné. Pozrite si čerstvé pracovné ponuky na karieravdell.sk

Zelené plány

Ku globálnej stratégii spoločnosti Dell patrí ekologický plán, ktorý plní nie len na Slovensku. Obsahuje 22 cieľov, ktoré chcú dosiahnuť do roku 2030. V rámci takzvaného Dobrého plánu eliminujú emisie a podporujú dobrovoľníctvo a udržateľnosť. „Keď sa nám podarilo v jedálni eliminovať plasty, dostali sme množstvo ďakovných e-mailov. Zamestnanci nám písali, že ich množstvo plastov hnevalo, a že sa tešia z toho, čo sa nám podarilo,“ uzatvára s úsmevom Peter Marchalín.

Zrušenie polystyrénových obalov v jedálni je však len prvý krok. Hoci je ich ekologická verzia recyklovateľná, stále predstavuje produkciu odpadu. Do budúcnosti preto uvažujú o vlastnom veľkokapacitnom kompostéri, v ktorom sa budú obaly a ďalšie kompostovateľné zvyšky spracovávať a v podobe kompostu ďalej slúžiť.

Slovensko

Teraz najčítanejšie