Denník N

Slovensko má Gottwaldovu, Marxovu aj Engelsovu ulicu

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Socialistický režim si politicky označkoval Československo a z názvov ulíc si urobil ideologický breviár. V mnohých slovenských mestách názvy zostali aj vyše štvrťstoročie po revolúcii.

Šéfovia socialistického „poriadku“ nazývali ulice po Gottwaldovi, Leninovi, Fučíkovi, Marxovi, Engelsovi, Červenej armáde, všade sa budovalo, strážili nás sovietski generáli, ideológovia, pionieri.

Tak napríklad v Želovciach v okrese Veľký Krtíš majú Gottwaldovu ulicu, v Leviciach ulice Marxa a Engelsa, v Bratislave Kremeľskú, Stachanovskú, Revolučnú a Námestie hraničiarov ešte dnes.

„Ste na Gottwaldovej,“ reagoval mladý muž zo Želoviec na otázku, ako sa volá ulica.

Listy prídu aj na Gottwaldovu

Na jednom z rodinných domov skutočne svieti pocta Klementovi Gottwaldovi, strojcovi komunistického prevratu vo februári roku 1948.

Po Hitlerovi a Stalinovi by ste hľadali dlho v demokratickom Slovensku a Česku človeka, po ktorom by určite nemala byť nazvaná žiadna ulica. Prezident Gottwald sa podpísal pod najväčší teror v histórii bývalého Československa, monster procesy v 50. rokoch, väznenie a mučenie nevinných ľudí a justičné politické vraždy. Po smrti sa od neho dištancovali aj vlastní, komunisti.

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

„Tabuľa nie je žart. Aj ja bývam na Gottwaldovej ulici,“ uisťuje staršia Želovčanka.

Hovorí, že na Gottwaldovej býva už dávno.

„Keď som v Bratislave diktovala adresu, smiali sa a pýtali sa, či to naozaj,“ dodáva.

Želovčanka vie, kto bol Gottwald, aj to, že existujú aj vhodnejšie názvy ulíc. Tvrdí však, že premenovanie by stálo obec peniaze a ľudia by si museli vymieňať doklady. Ulicu V. I. Lenina však premenovali.

„Listy chodia aj na Gottwaldovu,“ zasmiala sa. 

Októbrová diplomacia v Prešove

Prešov je tretie najväčšie mesto na Slovensku. Vybrali sme si ho náhodou a prešli sme sa ulicami, ako za socializmu.

Z Bajkalskej zavanula mierne družba s bývalým Sovietskym zväzom, ale prečo nie. Najhlbšie jazero planéty. Aj Budovateľská by sa dala ešte prežiť, kvôli nadšeniu ľudí, ktorí postavili vojnou zničenú krajinu a ťažko mohli tušiť, čo sa z toho vyvinie.

Friedrich Engels a jeho ulica. To je už iná káva. Zostavovateľ zásad komunizmu, od ktorého sa neskôr učili komunistickí ideológovia a jeho myšlienky pretavili do neslávneho Manifestu komunistickej strany.

Engelsa v Prešove nechali, hoci jeho ideového súputnika Marxa, ale aj Lenina a Gottwalda premenovali.

Makarenkova ulica. Anton Makarenko bol ideológ komunistickej výchovy. Jeho systém fungoval v Sovietskom zväze ešte v 50. rokoch najkrutejšieho režimu. Maxim Gorkij zas nebol nikto iný ako priekopník sovietskeho socialistického realizmu.

V Prešove nezabudli (alebo zabudli?) ani na našich socialistických realistov Fraňa Kráľa, okrem iného člena ÚV KSS, Petra Jilemnického, kultúrneho atašé v Moskve, v ktorého dielach sa môžete dočítať, ako to vyzerá v „krajine sovietov“ a prečo sa stal komunistom.

Stretnete sa s marxistom Šmeralom, ktorý sa porozprával s Leninom, ale pozitívom je, že ho nemal v láske Gottwald, aj s Gottwaldovým nástupcom Zápotockým. Pionierska ulica je drobná chybička krásy.

Októbrová ulica je to najdiplomatickejšie v Prešove. Spokojní môžu byť komunisti aj demokrati. Z názvu sa nedá dešifrovať, či je to podľa Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie, alebo podľa vzniku Československej republiky.

Magistrát tvrdí, že k väčšiemu premenovaniu ulíc došlo v dvoch etapách ’68 a ’89. Prešovčania nesúhlasili v niektorých prípadoch s ich premenovaním pre nevhodné návrhy, alebo z praktických dôvodov pre zmenu dokladov.

Bolo by voči Prešovčanom nespravodlivé nespomenúť, že takýchto a podobných ulíc v ďalších slovenských mestách sú desiatky. Robotnícke, Družstevné, Revolučné, Pionierske, Budovateľské, Družby, Štefana Majora…

Stachanovci z Bratislavy

Bratislava má stále mnoho ulíc s konotáciami na sovietske a dnešné Rusko. Kremeľ bol síce pôvodne stredoveká pevnosť, ale aj sídlo Vladimíra Lenina, odkiaľ napríklad v roku 1918 riadil popravu cárskej rodiny. Dnes je Kremeľ sídlo Vladimíra Putina a synonymum ruskej vlády.

Sibírska ulica pripomína sovietske gulagy a Stachanovská oslavuje povinnú ikonu socialistických robotníkov, úderníka Alexandra Stachanova. Ten sa síce s rekordom, 102 ton uhlia za vyše päť hodín, dostal aj na titulku Time, ale neskôr Moskva priznala, že mal pomocníkov a najmodernejšiu techniku. Pionierska, Námestie hraničiarov a Revolučná ulica sú ďalšie detaily z bratislavských ulíc.

V bývalom Československu po revolúcii premenovali približne 1600 ulíc a námestí, a to len podľa údajov zo 125 miest. Zmena názvov politického „newspeaku“ socialistického štátu tvorila z toho takmer 97 percent.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie