Denník N

Jasné, že máte právo na šťastie. To má však aj vaše dieťa

foto- www.pinterest.com
foto- www.pinterest.com

Ďalším filmom z cyklu Duša a film Ligy za duševné zdravie a Kina Film Europe bude Bez lásky. Film o drsnom rozvode a ešte drsnejšej hádke o tom, čo bude s dieťaťom rozídeného páru, premietnu tento pondelok.

Ona chce svoje šťastie a chce ho aj on. Ani jeden však do svojej predstavy nezahŕňa ich spoločného syna. Nechutne sa dohadujú, kto ho „dostane“ po rozvode. Dokonca by ho aj podhodili mizantropickej starej matke žijúcej v chatrči niekde na konci civilizácie, ale tá sa doslova zabarikáduje za veľké železné vráta.

Ich krutosť a bezcitnosť nemá hraníc, presne tak, ako ich odhodlanie nenechať si ujsť šťastie. To jej má podobu vzťahu so starším, zabezpečeným mužom, on si ho sľubuje od mladej priateľky, s ktorou čaká dieťa.

Príbeh oceňovaného filmu Bez lásky sa odohráva v Rusku a hoci pracuje s motívom krutej ruskej zimy a odvoláva sa aj na konflikt na Ukrajine či na prázdny svet tamojších novozbohatlíkov, je v zásade univerzálny. Ľudí, čo potrebujú rýchly pôžitok zo sexu, z pekných vecí, dobre za vyvíjajúcej kariéry, lajkov na sociálnych sieťach, je stále viac a sú všade.

Títo ľudia tiež často považujú svoje šťastie za akosi automaticky nárokovateľné a na ceste za ním strácajú zábrany, ľudskosť a ukazujú, že „rodičovské pudy“ sú skôr sociálnym konštruktom, očakávaným správaním ako niečím, s čím ľudia prichádzajú na svet a čo je im vlastné.

Žeňa a Boris sú vo svojom chlade, surovosti, hodnotovej vyprázdnenosti skutočne extrém a tomu zodpovedá aj tragická reakcia ich 12-ročného Aľjošu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie