Denník N

20-tisíc detí videlo zápas Slovana s Wolverhamptonom. Niečo také som ešte nezažil, hovoril kapitán hostí

Foto – TASR/Pavel Neubauer
Foto – TASR/Pavel Neubauer

UEFA zatvorila Slovanu štadión pre rasistické pokriky a prišlo to v najmenej vhodnej chvíli, keďže klub sa po piatich rokoch opäť dostal do skupinovej fázy Európskej ligy. Hoci naposledy – v sezóne 2014/2015 – prehral všetkých šesť zápasov, dnes sa zo Slovana stáva konkurencieschopný súper aj pre kluby z väčších líg, s reálnou šancou na postup do vyraďovacej fázy.

Bolo to vidieť aj v zápase s Wolverhamptonom Wanderers, proti ktorému Slovan dlho viedol, ale napokon aj pre nedostatok skúseností a chyby v defenzíve o jednogólový náskok prišiel a prehral 1:2.

Potrestaný Slovan využil ustanovenie UEFA, podľa ktorého domáce kluby môžu na tribúny zápasu na zatvorenom štadióne pustiť deti. Do Bratislavy prišli chlapci a dievčatá zo základných škôl a futbalových kempov po celom Slovensku, pričom k skupine desiatich detí sa vždy pripočítal jeden dospelý ako dozor. Deti povzbudzovali a robili hluk počas celého zápasu, odštartovali aj mexickú vlnu.

Kapitán Wolverhamptonu Conor Coady po zápase novinárom povedal: „Bolo to veľmi zaujímavé, niečo, čo som ešte nikdy predtým nezažil. Pravdepodobne to Slovanu aj výrazne pomohlo.“ Záujemcov o viac ako 20-tisíc voľných vstupeniek bolo tak veľa, že klub musel ukončiť objednávky už týždeň pred zápasom.

Na Tehelné pole teda prišlo približne o 14-tisíc detí viac ako pri poslednom dueli s Besiktasom Istanbul (pri výhre 4:2). Andraž Šporar, slovinská hviezda Slovana, v mixzóne vysvetľoval: „Samozrejme, bolo poznať, že 6-tisíc fanúšikov a 20-tisíc je rozdiel. Ale keď sa minule skončil zápas, tak tých 6-tisíc bolo ešte šťastnejších.“

Deti skandovali mená niektorých obľúbených hráčov či trénera Jána Kozáka ml., a správali sa na tribúne určite slušnejšie ako tí, kvôli ktorým Slovan trest dostal. UEFA uložením sankcie zareagovala najmä na rasistické prejavy fanúšikov na predchádzajúcich zápasoch Slovana v Európskej lige. Klub v stanovisku na oficiálnej stránke klubu situáciu detailne vysvetlil.

UEFA pokutovala predovšetkým dva incidenty – v dueli so Sutjeskou Nikšič a albánskym Feronikeli. Podľa rozhodnutia UEFA sa fanúšikovia Slovana dopustili homofóbie a antisemitizmu na základe pokriku:„ŠK Slovan majster ligy, Nitra bu*eran

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie