Denník N

Trpaslíci sklamaných voličov a nevoličov nenadchnú (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková, Choleva a Vašečka vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Pribúdajú nahrávky o prepojeniach moci a organizovaného zločinu. Za stav spoločnosti, polície, justície, prokuratúry a celej štátnej správy vrátane napätia, nespokojnosti či hnevu občanov sú zodpovední konkrétni politici. Trestnoprávne argumenty o vine a následnom treste sú podstatné. Lenže okrem právnej zodpovednosti, cesta ku ktorej je u nás podmienená stavom orgánov činných v trestnom konaní, existuje aj politická zodpovednosť. T. j. zodpovednosť aj za prípadné legálne politické rozhodnutia, ktoré neporušujú žiadnu právnu normu, ale aj napriek svojej legálnosti môžu byť vnímané ako nesprávne, škodlivé, prípadne objektívne, fakticky aj škodlivé sú. Takéto politické činy nemusia byť sprevádzané právnou sankciou, ale politickou. Napríklad odvolaním z funkcie, stratou dôvery občanov, prehratými voľbami, morálnym odsúdením či osobným prevzatím zodpovednosti a následným odstúpením. Občania, verejnosť majú páky na vyvodzovanie a uplatnenie politickej zodpovednosti. Mlčiaca väčšina môže byť silná, keď nemlčí.

Podcenená udalosť 

Pred disciplinárnymi senátmi súdnej rady už mal stáť rad dlhší ako pred cudzineckou políciou. Padať mal jeden návrh za druhým. Jedno prerušenie v prípade Jankovskej je zúfalo málo a nie je sa čím chváliť. Je nielen v záujme občanov, ale aj poctivých sudcov dožadovať sa rýchlej očisty sudcovského stavu. Aby sa za svojich kolegov a profesiu nemuseli hanbiť.

Prešľap týždňa

Rozhodnutie predstaviteľov členských štátov EÚ neotvoriť prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom je hrubá chyba. Azda svoje rozhodnutie dokážu včas zmeniť.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Nedošľap týždňa

Za ľudí (zatiaľ) nechce predvolebne koalovať s PS/Spolu. Vraj by to ohrozilo viaceré dnes opozičné strany – nezískali by 5 percent na vstup do parlamentu. Možno áno, možno nie. Ako nepolitický nemarketér si myslím:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie