Denník N

Dlhodobý boj na barikádach je pre spoločnosť zničujúci 

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak bude tento „vojnový“ stav trvať pridlho, spoločnosť si zvykne na tento stav a na spôsoby, ktoré sa používajú.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Keď pred časom prezident Andrej Kiska hovoril o mafiánskom štáte, zaznievali reakcie, že je to prehnané a prezident by nemal takto hovoriť o svojej krajine. Isteže mohol zvoliť aj miernejší tón, no dnešok mu dáva za pravdu. Tá metafora bola primeraná a pravdivá. Mal na mysli prepojenie chápadiel zločinu na úrad vlády, na spravodlivosť, ovládnutie štátu chobotnicou zločinu, spôsoby, pri ktorých sa tu niektorí správali ako majitelia štátu atď. Vysloviť pravdu, pomenovať veci pravým menom je prvý a nevyhnutný krok k reflexii a možnej náprave.

Dnes sa nám táto pavučina moci a zločinu desivo odkrýva. Priam denne sa dozvedáme o korupčnom správaní vysokopostavených a vplyvných osôb, o ich rozsiahlej komunikácii so zločincom, o spôsoboch ovládnutia štátu a jeho dôležitých orgánov atď. Zhrozenie narastá, zdesenie sa kumuluje. Popri tom hromžíme na Gorilu, no už si ani nespomenieme, že divoká privatizácia v Mečiarovej ére bola preniknutá korupciou a vykrádaním štátu, pričom nejeden aktér tohto ekonomického i politického gaunerstva sa dnes iba usmieva.

Ak sa hromadenie zdesenia, opevňovanie barikád a neustále dobíjanie munície včas nezastaví, výsledok môže byť ešte horší. Pretože to všetko môže napokon viesť práve tam, kam by sme nechceli. Tam, kde nás čaká iba ďalšie zdesenie – k ešte väčšiemu posilňovaniu extrémistov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie