Denník N

Ako sa skončí boj o demokraciu v strednej Európe? 

Jarosław Kaczyński – muž, ktorý má hlavné slovo v poľskej politike. Foto – TASR/AP
Jarosław Kaczyński – muž, ktorý má hlavné slovo v poľskej politike. Foto – TASR/AP

Pre sedemdesiatnika Kaczyńského sú nasledujúce štyri roky poslednou príležitosťou, aby skonsolidoval moc a zanechal odkaz.

Je populizmus v strednej a východnej Európe konečne za svojím vrcholom? V Poľsku opozičné strany vyhrali senátne voľby a podiel hlasov pre vládnucu stranu Právo a spravodlivosť klesol z 45,5 percenta v májových voľbách do Európskeho parlamentu na dnešných 43,7 percenta. A v maďarských komunálnych voľbách opozícia prevzala moc v Budapešti a vyhrala starostovské voľby aj v desiatke iných miest. Dnes stojí otázka tak, či tieto výsledky predpovedajú širší politický posun v celom regióne?

Ešte je čas zorganizovať sa

Fakt, že si PiS udržal väčšinu v Sejme, čo je dolná a mocnejšia komora poľského parlamentu, je nepochybne jeho úspech. Ale mocný a autoritatívny stranícky líder Jarosław Kaczyński zjavne čakal lepší výsledok. To, že PiS stratil Senát, znamená, že už ďalej nemôže presadzovať kontroverznú legislatívu tak ako doteraz, teda bez akejkoľvek diskusie. Na druhej strane, 235 hlasov v Sejme je vždy dosť na to, aby bolo možné prehlasovať senátne veto.

Poľská opozícia má teraz šancu pochlapiť sa. Spolu získali opozičné strany o 900-tisíc viac hlasov ako PiS. To znamená, že tesná väčšina voličov je na opozičnej strane. To by v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať na jar, mohlo znamenať, že vyhrá, samozrejme, ak dokáže postaviť spoločného kandidáta. Táto úloha však nemá žiadneho prirodzeného predstaviteľa. Donald Tusk, ktorý končí na poste predsedu Európskej rady, bol v minulosti poľským premiérom, no súdiac podľa slabých výsledkov vo výskumoch, zišiel voličom z mysle. Napriek tomu má opozícia stále čas, aby sa zorganizovala.

Najväčšia opozičná strana Občianska platforma si udržiava predchádzajúcu úroveň podpory a kandidovala ako súčasť Občianskej koalície, ktorá získala 27,2 percenta hlasov. Lenže líder strany Grzegorz Schetyna dopadal vo Vroclave biedne a zostáva jedným z najmenej populárnych a najkritizovanejších politikov v krajine. Mnohí ľudia požadujú, aby rezignoval, no keby tak urobil, ukázalo by sa, že v Občianskej platforme, kde zaujímajú popredné miesta ľudia, ktorých tam vytiahol sám Schetyna, nemá žiadneho schopného nástupcu.

Skutočná hrozba pre PiS

Stagnácia Občianskej platformy predstavuje príležitosť pre Ľavicu – novú koalíciu, ktorá získala 12,5 percenta hlasov. Hoci Ľavica pozostáva z troch politických strán, počas kampane si udržala jednotu a predstavila nových talentovaných a vzdelaných politikov, ktorí by mohli byť alternatívou k Občianskej platforme.

No najbezprostrednejšiu hrozbu, ktorej musí čeliť PiS, predstavujú dve strany,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie