Denník N

High 5ive: Jeden z mála, čo mladých s mobilmi nevníma ako apokalypsu

Michel Serres. Foto - Stanford
Michel Serres. Foto – Stanford

Kto sa má orientovať v tom množstve kultúrnej ponuky? Tu je osobný výber podujatí, vecí a počinov, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Palculienka od H. Ch. Andersena dostala svoje meno preto, lebo bola veľmi malá. Dnes by sa takéto označenie hodilo pre mladých z iného dôvodu – palcami totiž stále leštia telefóny. Odtiaľto vychádza aj filozof Michel Serres (1930 – 2019) vo svojom krátkom spise Petite Poucette (česky čerstvo pod názvom Palečka). Dajte si ho, rozhýbe vám mozgové bunky.

Na rozdiel od väčšiny nevidí Serres v napojení mladých na technológie úpadok či demenciu. Obracia fokus a odporúča, aby sme ich správanie vnímali ako prejav zásadného prelomu – porovnateľného s objavom písma a kníhtlače. Čím skôr nový poriadok distribúcie vedenia a žiaduceho spôsobu vzdelávania pochopíme na deťoch, tým skôr sa zorientujeme aj sami.

*

V presieťovanej dobe sa zásadne mení aj to, čo vnímame ako nové. Nová hudba nemusí byť tá, ktorá práve vyšla. Ale napríklad aj stará, o ktorej ste nevedeli. Dnes k nej máte v bezodných hudobných archívoch prístup. To je aj prípad Beverly Glenn-Copeland.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie