Denník N

Báli sa, že ich album nebude dosť dobrý. Vraj bol fantastický už pred 8 rokmi, no vydali ho až teraz

Foto - Jimmy Hubard
Foto – Jimmy Hubard

Progresívne metalová kapela Tool opäť ukázala, že stojí nad akýmikoľvek trendmi a dokáže zaujať v každom čase. Z čela rebríčka predajnosti odsunuli Taylor Swift.

Keď americká progmetalová skupina Tool vydala na konci augusta nový album, stáli hudobní publicisti pred ťažkou úlohou. Dá sa napísať recenzia na Tool po niekoľkých rýchlych vypočutiach? Ich hudba odjakživa znela napriek svojej komplikovanosti prístupne, no zároveň má mnoho vrstiev, ktoré jednoducho vyžadujú čas na vstrebanie. Môže to znieť nafúkano alebo elitársky, v prípade Tool však za všetko hovorí ich nadčasová tvorba, ktorá sa tak rýchlo neopočúva.

O novej nahrávke hovorili už od roku 2008. Časom si fanúšikovia zvykli na to, že na nový album sa jednoducho čakalo, čaká a aj bude čakať. Vznikli rôzne mémy, najrozšírenejším bola fotografia ľudskej kostry z hodiny biológie s textom „Keď čakáš na nový album Tool“. Keď Fear Inoculum konečne vyšiel, priaznivci skupiny (opäť raz s humorom) vzdávali hold všetkým, ktorí sa nového albumu nedožili. O. k., po trinástich rokoch od poslednej nahrávky 10,000 Days je tu nový album – majú však Tool stále čo povedať?

Zdá sa, že to trápilo aj Maynarda Jamesa Keenana, lebo v skladbe Invincible spieva „Warrior struggling to remain relevant / Warrior struggling to remain consequential“.

Nie som až taký dôležitý, ako si myslím

„(Mali sme) strach z toho, že ten album vyjde a nebude akceptovaný. Ten strach, že to nie je také dobré, ako by mohlo byť, dokáže byť extrémne zväzujúci,“ hovorí spevák v rozhovore pre BBC. Album bol podľa neho „fantastický už pred ôsmimi rokmi“, no brzdilo ich (okrem súdneho sporu okolo použitia jednej grafiky a rodinných povinností) časté vlastné spochybňovanie každého kroku, ktorý podnikli.

„Je ťažké prijať fakt, že možno nie ste až taký dôležitý, ako si myslíte, a že sa s tým asi treba naučiť žiť,“ dodáva.

Keenan a ostatní členovia Tool už môžu spávať pokojnejšie. Nový album je vonku, bezprostredné reakcie kritikov a fanúšikov sú väčšinou nadšené a Fear Inoculum vo svojom prvom týždni od vydania zabezpečil kapele tretí debut na prvom mieste rebríčka Billboard v rade. Na druhé miesto tak odsunul nový album Taylor Swift a za sebou nechal aj Lanu Del Rey. Zaujímavé je aj to, že kým v prípade oboch speváčok urobili časť čísel predajnosti prehratia na online streamovacích službách (tie sa preratúvajú koeficientom oproti jednorazovej kúpe albumu), v prípade Tool tvorili až 90 % z čísla 270-tisíc fyzické nosiče a stiahnutia.

Skupina pritom krátko pred vydaním Fear Inoculum vôbec prvýkrát sprístupnila svoju hudbu online, všetky ich albumy sa opäť dostali do rôznych rebríčkov a pokorili niekoľko historických rekordov. Najkomickejší prišiel až s titulnou skladbou z nového albumu, ktorá sa stala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie