Denník N

Na Hlavnej stanici sadia stromy, presunú taxíky aj parkovisko a opravia chodníky

Námestie pred hlavnou stanicou podľa predstáv vedenia Bratislavy. Vizualizácia - Bratislava
Námestie pred hlavnou stanicou podľa predstáv vedenia Bratislavy. Vizualizácia – Bratislava

Prestavba bratislavskej Hlavnej stanice je v nedohľadne. Mesto zatiaľ aspoň zmení jej okolie.

Leto má priniesť zmeny na bratislavskú Hlavnú stanicu. Nie také veľké, ako je plánovaná prestavba. Tá sa stále odkladá. Kým sa však mesto dohodne s developerom, obnoví aspoň okolie stanice.

Tento týždeň začali ozdravovať zeleň, osádzajú tam mobilné kvetináče a natierajú hrdzavé zábradlia. Výraznejšie zmeny majú prísť koncom júna. Mesto sľubuje menej reklamy a poriadok so stánkami, ale najmä presun stanovišťa taxíkov, ktoré blokujú cestu k stanici, a aj zmeny na parkovisku, ktoré zaberá stred námestia.

Revitalizáciu sľubuje mesto ukončiť do konca leta. Budú tiež frézovať cesty, doplnia obrubníky a položia nový asfalt.

„Nové lavičky budú len jednomiestne, čím chceme zabrániť ich znehodnoteniu občanmi, ktorí ich využívali na prespávanie,“ píše hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Nošičom batožín bez domova sa darí

Práve na stanici pritom beží projekt, ktorý bezdomovcom pomáha. Občianske združenie Proti prúdu s časopisom Nota bene tam zamestnalo ľudí bez domova ako nosičov batožín. Projektu sa darí, ľudia si ho chvália. Ich služby dokonca predĺžili a s batožinou už pomáhajú každý pracovný deň od 9:00 do 13:00.

Projekt Nosiči batožín dokonca získal druhé miesto v európskom ocenení SozialMarie 2015 pre sociálne inovácie.

nosici-batozin-nota-bene_Z1gVL6r

Zatiaľ 200-tisíc eur, potom možno milióny

Na obnovu okoli Hlavnej stanice dá Bratislava zhruba 200-tisíc eur, primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) sľubuje, že to zaplatia z úspor.

Bratislava sa roky sporí s firmou Transprojekt, s ktorou má zmluvu na obnovu stanice. Nevedia sa dohodnúť na postupe, zasekli sa aj na nájomnom za pozemky okolo stanice. Lokálni politici opakovane hrozia firme, že jej vypovedia zmluvu, čo by zrejme viedlo k niekoľkomiliónovej žalobe. O vypovedaní zmluvy pred voľbami vlani hovoril aj Nesrovnal, nakoniec tak už ako primátor neurobil a firma dostala ešte čas.

Nákres: Ako má vyzerať obnovené okolie stanice

nakres stanica

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie