Denník N

Radičovej bývalý poradca ide za úplatok do väzenia

Do väzenia ide bývalý poradca premiérky Ivety Radičovej Martin Novotný (vľavo) a aj bývalý veľvyslanec v Keni Igor Liška. Foto - TASR
Do väzenia ide bývalý poradca premiérky Ivety Radičovej Martin Novotný (vľavo) a aj bývalý veľvyslanec v Keni Igor Liška. Foto – TASR

Exporadcu premiérky za kauzu Osrblie odsúdili na jeden a pol roka nepodmienečne.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR odsúdil dnes bývalého poradcu premiérky Ivety Radičovej Martina Novotného a bývalého veľvyslanca SR v Keni Igora Líšku v kauze dostavby biatlonového areálu v Osrblí na nepodmienečné tresty odňatia slobody vo výške 1,5 roka, respektíve 15 mesiacov.

„Ide o trestný čin nepriamej korupcie spolupáchateľstvom. Bolo to dokonané, lebo páchatelia využili svoj vplyv na expremiérku Radičovú. Nie je mysliteľné presvedčovať súd, že toto bolo legálne. Nešlo o žiadnu odmenu, ale o úplatok. Išlo o veľmi nechutnú korupciu. Obžalovaní neoľutovali nič, len to, že sa im na to prišlo,“ zdôraznil predseda senátu Najvyššieho súdu.

Líšku chytili pri preberaní úplatku

Novotný a Líška boli obžalovaní z toho, že od podnikateľa Petra Kňazíka a sprostredkovateľa Pavla Prečucha prijali v júli 2011 úplatok vo výške 30-tisíc eur v súvislosti s vybavením dotácie 300-tisíc eur z Úradu vlády na dokončenie pozastavenej prestavby biatlonového areálu. Mali prisľúbiť aj vybavenie dotácie z ministerstva školstva.

 

Areál v Osrblí. Foto – TASR

Na prestavbu a rekonštrukciu Národného športového areálu v Osrblí bolo vyčlenených 1,6 milióna eur z ministerstiev školstva a rezervy predsedníčky vlády. Bývalého veľvyslanca v Keni Líšku zadržala polícia koncom júla 2011 pri preberaní označených bankoviek v hodnote 30-tisíc eur.

Súd oboch odsúdil aj na peňažité tresty 15 tisíc eur. Ak by ich nezaplatili, uložil im súd náhradný trest vo výške šiestich mesiacov. Tresty si odsedia v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Novotný povedal, že na výkon trestu nastúpi a takýto scenár predpokladal. „Trvám na tom, že som nevinný. Neexistuje jeden relevantný dôkaz, že by som konal protiprávne,“ povedal vo svojej záverečnej reči.

Vedela o tom Radičová? Nič také nezistili

Na otázku, či o korupcii mohla vedieť vtedajšia premiérka Iveta Radičová, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ešte vlani priamo neodpovedal. „Pani bývalá premiérka bola na hlavné pojednávanie predvolaná ako svedkyňa. Ja som jej dával otázky týkajúce sa tejto veci. Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Pokiaľ by takéto niečo bolo preukázané v trestnom konaní, tak by obžaloba znela trochu inak a zrejme by v nej figurovali aj iné osoby,“ dodal prokurátor minulý rok v auguste. Okrem Radičovej ŠTS vypočul približne 20 svedkov, väčšinou zamestnancov Úradu vlády.

Iveta Radičová
Ivete Radičovej prípad jej bývalého poradcu viackrát pripomína premiér Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Radičová v máji na súde vyhlásila, že polícia pri vyšetrovaní podvodné konanie či nezákonnú činnosť nezistila. Dodala, že po tom, ako sa objavili podozrenia z korupcie v súvislosti s dostavbou areálu, úrad vlády dal polícii prešetriť, ako boli v Osrblí použité štátne peniaze.

„Nikdy som sa nevedela vyrovnať s faktom, že by s tým niečo mal spoločné,“ povedala Radičová o svojom bývalom poradcovi. Z miesta poradcu ho podľa svojich slov musela odvolať, pretože bol podozrivý z nezákonnej činnosti. „Ako poznám pána Novotného roky rokúce, tak mi to s ním jednoducho ľudsky nesedí.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie