Denník N

Napísala knihu o ženách, ktoré liečia šepkaním: Keby tomu ľudia neverili, tá tradícia by neprežila

Spisovateľka a scenáristka Alena Sabuchová. Foto N - Vladimír Šimíček
Spisovateľka a scenáristka Alena Sabuchová. Foto N – Vladimír Šimíček

Šeptuchy sú ľudové liečiteľky, ktoré žijú v poľsko-bieloruskom pohraničí a dodnes sa venujú svojmu remeslu. „Hľadala som príbeh, o ktorom by som mohla napísať. No za šeptuchami som išla ako obyčajná klientka,“ hovorí spisovateľka Alena Sabuchová.

Ako ste objavili šeptuchy?

Prvýkrát som o nich počula od jazykovedkyne a poetky Katky Džunkovej. Zaujíma sa o slovanské jazyky a kultúru, práve si robí doktorát na univerzite v Petrohrade, a tak vedela, že fenomén šeptúch sa ešte zachoval na poľsko-bieloruskom pohraničí aj na Ukrajine. Žítkovské bohyne z moravských kopaníc, o ktorých sa u nás vie vďaka knihe Kateřiny Tučkovej, tak nie sú jediné svojho druhu.

Posledná známa žítkovská bohyňa Irma Gabrhelová zomrela v roku 2001, čiže v Česku už táto tradícia definitívne zanikla. Sú šeptuchy z poľského Podlasia ich regionálnym variantom?

Žítkovské bohyne som osobne nezažila, takže to môžem porovnávať len na základe knihy Kateřiny Tučkovej. Základný rozdiel je ten, že na Podlasí je táto tradícia dodnes nielen živá, ale aj veľmi rozšírená. A keďže aj tento región je podstatne väčší, miestne šeptuchy viac modifikujú svoje pôsobenie, možno aj preto dokázali svoju tradíciu uchovať.

Čiže sa lepšie prispôsobili modernej dobe?

Myslím si, že áno. A hovorím to bez akýchkoľvek negatívnych konotácií. Jednoducho, táto tradícia už funguje tak, ako to dnešným ľuďom viac vyhovuje. Boli sme napríklad u šeptuchy, ktorá mala v maringotke symboly všetkých náboženstiev, akýsi eklektizmus – ktokoľvek by prišiel, bola na to pripravená. Na Podlasí sa mieša katolicizmus s pravoslávnou vierou, oboje tam má silné zastúpenie, no čím bližšie som postupovala k bieloruskej hranici, bolo tam citeľné najmä pravoslávie.

Základné veci, ktoré patria k šeptuchám od dávnych čias, sa však zachovali dodnes. Stále liečia šepkaním, z čoho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životy žien

Kultúra

Teraz najčítanejšie