Denník N

Sudkyňa Repáková z Kočnerovej Threemy požiadala o prerušenie funkcie, jej verdikt vyšetruje polícia

Miriam Repákovú menoval za sudkyňu v roku 2010 Ivan Gašparovič. V pozadí sú vtedajší predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin a vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto – prezident.sk
Miriam Repákovú menoval za sudkyňu v roku 2010 Ivan Gašparovič. V pozadí sú vtedajší predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin a vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto – prezident.sk

Aktualizované o 15:30 – Miriam Repáková si podľa zaistenej komunikácie priamo písala s Marianom Kočnerom cez šifrovanú aplikáciu Threema. Žiadosťou o pozastavenie funkcie predbehla konanie pred súdnou radou. Prípad vyšetruje aj polícia.

Pondelok bol pre očistu v justícii dôležitým dňom. Viacerí sudcovia podozriví z toho, že pracovali pre Mariana Kočnera postupne strácajú vplyv.

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorej pozastavili aj funkciu sudkyne, už nemá bezpečnostnú previerku. Po tom, ako strana Za ľudí požiadala parlamentný výbor o jej preverenie, stiahla Jankovská svoj súhlas s previerkou a to znamená, že o ňu prišla.

Súdna rada zároveň rozhoduje o viacerých sudcoch, ktorí sa objavili v Threeme Mariana Kočnera.

Sudkyňa Miriam Repáková, ktorá pomohla Kočnerovým ľuďom v kauze Technopol, sama navrhla prerušenie svojej funkcie a predbehla tak ešte rozhodnutie súdnej rady, informoval denník SME.

Na rokovaní rady navyše vyšla najavo informácia, že jej rozhodovanie v kauze Technopol vyšetruje aj polícia pre podozrenie z prijímania úplatku. Okrem toho, že nateraz nebude súdiť, jej teda hrozí aj úplná strata sudcovskej funkcie a aj trestné stíhanie.

Repáková je ďalšou zo sudkýň, ktoré sa spomínajú v Kočnerovej Threeme. Aj jej polícia zaistila v auguste mobil.

Zo zaistenej komunikácie vyplýva, že si cez šifrovanú aplikáciu Threema písala priamo s Marianom Kočnerom. Riešili najmä kauzu Technopol Servis. Vďaka jej rozhodnutiu sa mohli ľudia blízki Kočnerovi zmocniť firmy s majetkom zhruba 20 miliónov eur.

Sudca s prerušeným výkonom, čo je teda Repákovej prípad, nedostáva žiaden plat. Je to teda horšia situácia, ako keby jej pozastavil výkon disciplinárny senát. Vtedy má nárok na 30 percent platu.

Poštu posielala do USA namiesto právnikom

Repáková vydala v tejto kauze takzvaný rozsudok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie