Denník N

Fico vie, že má na Kisku len studený mier

Bývalý premiér a bývalý prezident. Foto – TASR
Bývalý premiér a bývalý prezident. Foto – TASR

Prezidentov prejav nebol dokonalý, ale odhalil najväčšie chyby Smeru a navyše pridal hodnoty.

Andrej Kiska v parlamente predniesol reč, v ktorej ani raz priamo nekritizoval predsedu vlády, no ten bol napriek tomu hlavným adresátom jeho kritiky. Prezidentov prejav zároveň ukázal, prečo k nemu vládna strana aj napriek tomu zatiaľ pristupuje na svoje pomery zmierlivo.

Andrej Kiska totiž hovoril tak, že takmer všetkému z jeho príhovoru dobre rozumela aj veľká časť voličov Smeru. Aj ich trápi situácia v školstve, zdravotníctve či korupcia. O to ťažšie sa im preto dá vysvetliť, čo je zlé dajme tomu na volaní po rovnosti pred zákonom.

Robert Fico tak má súpera, ktorému nemá ako vzdorovať ani vtedy, keď z desiatich tém prejavu prinajmenšom šesť skončí jasnou kritikou jeho politiky. Z vlastnej skúsenosti už vie, že agresívne správanie a podpásové údery mu v súboji o prezidentský palác uškodili a proti predneseným výhradám reálne nemá čo ponúknuť.

Video – Kiskov prejav: Kto sa chytal za hlavu a kto si čítal hlavu
autor: Martina Pažitková

Zároveň však vie, že skutočný dosah jedného prejavu je veľmi malý, preto je studený mier s prezidentom to najlepšie, o čo sa dočasne môže premiér snažiť. Povinná obhajoba síce príde, ale čím viac by sa s ním dnes snažil súperiť, tým viac priestoru by len doprial prezidentovým výhradám.

Tie sa, prirodzene, omnoho lepšie počúvali opozícii, ktorá ich viackrát (zväčša vlažne) odmenila potleskom. Prezident ho – možno úmyselne, možno nie – zakaždým ignoroval a pokračoval v prejave. Navyše, keď hovoril napríklad o Gorile, vyhranil sa aj voči opozičným stranám.

Výsledný dojem bol taký, že ani voliči Smeru nemuseli pri počúvaní nadobudnúť pocit, že ich obľúbenú stranu kritizuje zástupca parlamentnej opozície. Konečný dôsledok však dlhodobo môže byť rovnaký – aj takéto prejavy prispejú k oslabovaniu popularity Smeru a otvorený konflikt medzi ním a hlavou štátu je preto v budúcnosti nevyhnutný.

Andrej Kiska totiž presne pomenoval základné chyby vlády Roberta Fica – zlyhanie v zdravotníctve, neschopnosť zabezpečiť rovnosť pred zákonom, klientelizmus, netransparentnosť, plytvanie spoločnými peniazmi a energiou na nezmyselné ideologické bitky, pričom sa zabúda na nevyhnutné reformy. Prezident síce neponúkol riešenia, ale to ani nie je jeho úlohou.

Obzvlášť treba vyzdvihnúť ochotu Andreja Kisku ísť do polemiky s väčšinovým odmietavým názorom (pomôžme rómskym deťom získať vzdelanie, aj keď nás to bude stáť veľa peňazí; zachráňme toľko vojnových utečencov, koľko môžeme…) alebo opakovane v téme, ktorá mu tiež môže u časti voličov uškodiť (Rusko ako agresor na Ukrajine).

Je potešiteľné, že Slovensko má silný hlas, ktorý pod hodnotami nechápe len povinné a povrchné odmietanie korupcie a klientelizmu či plné bruchá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie