Denník N

Súdna rada sa rozhýbala, chce zasiahnuť voči sudcom z Kočnerovej Threemy a pozrieť im aj na majetok

Foto – TASR/František Iván
Foto – TASR/František Iván

Sudcom, ktorým polícia zaistila mobily, hrozia nielen disciplinárne tresty – súdna rada si pozornejšie pozrie aj ich majetkové priznania. Sudcovia sa pri téme Kočner aj ostro hádali.

V slovenskom súdnictve pribúda sudcov, ktorí nemôžu súdiť pre kontakty s Marianom Kočnerom. Postupne im pozastavujú výkon funkcie, hrozí im zákaz pracovať ako sudcovia a aj trestné stíhanie.

A takto potrestaných sudcov zrejme ešte bude pribúdať. Predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková zrejme podá disciplinárne návrhy aj voči ďalším sudcom, ktorým polícia v auguste zaistila mobily a počítače v súvislosti s Kočnerovou Threemou.

Sudcom priťažilo aj to, že ignorovali výzvu súdnej rady, aby prišli situáciu vysvetliť. Prišla iba Andrea Haitová, sestra Moniky Jankovskej.

Podať disciplinárny návrh odporučila predsedníčke celá súdna rada. Aj to je výsledok mesačného stretávania špeciálnej komisie, ktorá mala situáciu dotknutých sudcov posúdiť.

Predsedníčka Praženková si nechala čas do konca týždňa, aby posúdila, ako bude postupovať a ako sa k odporúčaniu súdnej rady postaví.

V prvom rade by sa návrhy mali týkať sudkyne Miriam Repákovej, ktorá práve v pondelok oznámila, že požiadala o prerušenie výkonu funkcie sudkyne. Druhou sudkyňou je Zuzana Maruniaková. Tá je na materskej dovolenke, takže momentálne nepojednáva.

Jankovskej hrozí ďalšie konanie

Pred súdnu radu neprišla ani bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Tá už disciplinárnemu návrhu čelí. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) ju minulý týždeň navrhol zbaviť funkcie za to, že klamala o svojej dovolenke u vplyvného advokáta Radomíra Bžána. Jankovská má už pozastavený výkon funkcie, a teda po odchode z ministerstva ani nezačne súdiť.

Predsedníčka rady Praženková nevylúčila ani ďalší disciplinárny návrh voči Jankovskej.

Podobne ako bývalá štátna tajomníčka je na tom sudca Vladimír Sklenka, ktorý si s Kočnerom podľa Threemy vymenil vyše šesťtisíc správ. Sklenka pred komisiu neprišiel, odkázal, že mu prekáža medializácia. Poslal len písomné vysvetlenie. Na Sklenku už Praženková disciplinárny návrh podala a od piatka má aj pozastavený výkon funkcie.

Zatiaľ je isté teda len to, že mimo disciplinárnej zodpovednosti je nateraz Haitová, ktorej pomohlo, že prišla situáciu osobne vysvetliť. S médiami sa pred dvomi týždňami odmietla baviť. Odišla z rady bočným východom. Na pondelkovom rokovaní súdnej rady zaznelo, že tak urobila preto, že má malú dcéru a chcela sa vyhnúť medializácii.

Jej vysvetlenie komisii nateraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie