Denník N

Ani Zelení, ani Merkelová. Vo východnom Nemecku volili Ľavicu alebo krajnú pravicu

Víťaz volieb v Durínsku - Bodo Ramelow z Ľavice a hlavný kandidát krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke. Foto - TASR/AP
Víťaz volieb v Durínsku – Bodo Ramelow z Ľavice a hlavný kandidát krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke. Foto – TASR/AP

AfD stále rastie. V nemeckom Durínsku skončila ako druhá, hoci jej líder rétorikou až príliš pripomína nacistov.

V krajinských voľbách vo východonemeckom Durínsku vyhrali cez víkend dva extrémy: postkomunistická strana Ľavica (Die Linke) a krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD). Prehrali všetci okrem AfD, hodnotia analýzy.

Víkendové voľby v jednej z najmenších nemeckých spolkových krajín ukázali, ako veľmi je malá krajina uprostred Nemecka polarizovaná, hoci samotný výsledok dopadol podobne, ako predpovedali predvolebné prieskumy. Strana Ľavica, ktorá doteraz spolu so socialistami z SPD a so Zelenými vládla, si mierne polepšila a s náskokom dosiahla 31-percentnú podporu.

Na rozdiel od volieb pred piatimi rokmi sa tentoraz umiestnili na prvom mieste, čo je najmä zásluhou doterajšieho durínskeho premiéra Boda Ramelowa.

Ramelow, ktorý paradoxne pochádza zo západného Nemecka, je vo východonemeckom Durínsku mimoriadne populárny. Podľa štatistík je pre viac ako polovicu voličov Ľavice hlavný dôvod, prečo túto stranu vôbec volia. Pritom keď sa z neho pred piatimi rokmi stal krajinský premiér, ľudia protestovali pred miestnym parlamentom, báli sa nástupu komunizmu a kričali hanba.

Dnes je z neho jeden z najobľúbenejších

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nemecká ekonomika

Svet

Teraz najčítanejšie