Denník N

Keď všetci, tak všetci. Slovenka opisuje, ako vyzerá úplne nová revolúcia v Libanone

Medzi protestujúcimi v prvej línii sú často ženy. V Libanone sa demonštruje po celej krajine a bez rozdielu náboženstva či veku. Foto - TASR/AP
Medzi protestujúcimi v prvej línii sú často ženy. V Libanone sa demonštruje po celej krajine a bez rozdielu náboženstva či veku. Foto – TASR/AP

Slovenská expertka z Bejrútu vysvetľuje, čo sa deje s Libanonom: Ľudia už nechcú žiť v klanovom systéme s neschopnou a skorumpovanou vládou.

Slovenka Viera Obeid (36) má doktorát z medzinárodnej politiky na Vysokej škole ekonomickej v Prahe a so svojou rodinou žije v Bejrúte. Rozprávali sme sa, v čom sú búrlivé protesty v Libanone unikátne a či je šanca, že sa táto malá blízkovýchodná krajina po nich môže zmeniť.

Ako veľmi vidno na Libanone, že je tesne pred kolapsom? 

Celá „revolúcia“ je výsledkom dlhodobého vývoja a dlhej krízy, ekonomickej, fiškálnej, finančnej aj monetárnej, ale na druhej strane aj mentálnej. Tá sa týka ekologického znečistenia i požiarov, ktoré zničili značnú časť libanonských lesov a, samozrejme, korupcie vo vláde.

Ako sa to prejavuje v uliciach?

Už pred začiatkom revolúcie štrajkovali benzínové stanice a pekárne a existoval čierny trh s odlišnými zmennými kurzmi USD/LBP (kurz by mal byť fixný 1 USD = 1 500 LBP). Momentálne sú zavreté školy, univerzity, vládne inštitúcie a banky. Ochromená je ekonomika a chod celej krajiny, keďže protestujúci blokujú cesty, čo je forma nenásilného nátlaku na vládu. Politici už vyzývali protestujúcich, aby sa „posunuli“ nabok, pokračovali v protestoch a otvorili cesty. Zaujímavé je, že banky pravidelne dopĺňajú hotovosť v bankomatoch a informujú o tom svojich zákazníkov prostredníctvom SMS. Niektoré obchody a reštaurácie sú otvorené. Letisko funguje a dá sa naň bez problémov dostať. Cesta na letisko bola blokovaná len v prvých dňoch protestov, čo využívali rôzni špekulanti – cestujúcim ponúkali odvoz na skútroch za predražené ceny.

Dôvodov, prečo vyšli Libanončania do ulíc, je viac. Tou rozbuškou však bol návrh zdaniť telefonovanie cez WhatsApp. O čo išlo?

V týždni pred začiatkom revolúcie Libanon bojoval s lesnými požiarmi. Pritom vyšlo na povrch, že dve špeciálne helikoptéry na hasenie požiarov, ktoré vláda vlastní, sú nepoužiteľné, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie