Denník N

Trnkov kumpán Kósa chcel podviesť banku, prípad bol osem rokov „zabudnutý“ na prokuratúre

Loránt Kósa. Foto - badoo.com
Loránt Kósa. Foto – badoo.com

V roku 2011 navrhla polícia obžalovať Loránta Kósu z pokusu o úverový podvod. Bratislavská krajská prokurátorka Kopčová tvrdí, že na prípad zabudla. Čižnár sľubuje vyvodenie zodpovednosti.

Keď sa bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozhodol vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka zvukom Gorily, nebol v tom sám. Prokurátorovi mali pomáhať aj starosta obce Dolný Bar Oskár Bereczk a právnik Loránt Kósa. Obaja sú Trnkovi dlhoroční kamaráti.

„Kósa dostal tento nápad,“ hovorí Trnka o vydieraní Haščáka na zvukovej nahrávke, ktorú si spravil Kočner. „Prečo si mi to nepovedal, ty k…t, že je problém. Sme ho mohli vyriešiť. Mohol byť dnes Kósa s guľou v hlave a Oskár takisto, ale Oskár bude,“ oponoval Kočner. Trnkovi povedal, že Kósa napokon celú vec vyzradil za peniaze Haščákovi. „On za to zaplatil. Zaplatil za to Kósovi, ktorý mu povedal úplne všetko. Vás natrel ako malé deti,“ tvrdí Kočner na nahrávke rozhovoru s bývalým generálnym prokurátorom.

Kósa bol doteraz verejnosti neznámy, polícia ho však pozná dlho. Denník N zistil, že už v roku 2011 ho Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetrovala pre pokus o úverový podvod. Keby si prokuratúra spravila poriadne svoju prácu, dnes už mohol byť Kósa aj odsúdený. Za trestný čin mu hrozí desať až 15 rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Slovensko

Teraz najčítanejšie