Denník N

Paríž alebo Los Angeles? Skúmali mobilitu a kvalitu života v mestách s kompaktnou a rozptýlenou štruktúrou

Panoráma Paríža. Zdroj – Pixabay
Panoráma Paríža. Zdroj – Pixabay

Štúdia analyzovala pohyb 300 miliónov ľudí v 174 veľkomestách.

Autor pracuje v IT

Pokiaľ ide o mobilitu, existujú dve krajnosti. Na jednej strane sú mestá štruktúrou podobné cibuli, na druhej strane sú rozptýlené mestá pripomínajúce strapec hrozna. V Európe prevažujú tie prvé. Majú kompaktné centrum, do ktorého obyvatelia a turisti vchádzajú a z ktorého vychádzajú výrazne častejšie ako v priľahlých mestských častiach, kde je aj menšia premávka a hustota zástavby.

Na druhej strane sú mestá v Spojených štátoch s rozptýlenou zástavbou. Typickým príkladom je Los Angeles, kde sa nachádza množstvo centier obkolesených zónami, kde sa ľudia pohybujú menej.

Využili dáta od Googlu

Mestá s koncentrovanou mobilitou, ktoré prevažujú v Európe, ponúkajú vyššiu kvalitu života. Využíva sa v nich prevažne verejná hromadná doprava, ľudia sa viac premiestňujú pešo, je tam menej áut a znečistenia, taktiež ponúkajú lepšiu prístupnosť záchranných služieb. Mestá s rozptýlenou zástavbou predstavujú ich opak.

Uvedené výsledky pochádzajú z analýzy medzinárodného tímu, ktorý skúmal 174 najľudnatejších miest na Zemi. Štúdia vyšla minulý týždeň v časopise Nature Communications.

Významná je tým, že po prvý raz prepojila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie