Denník N

Katolícka cirkev si upevnila pozíciu najbohatšej cirkvi. Od štátu dostane viac peňazí ako doteraz

Arcibiskup Stanislav Zvolenský (v strede) na národnej púti k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne. Foto – TASR
Arcibiskup Stanislav Zvolenský (v strede) na národnej púti k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne. Foto – TASR

Nový zákon o financovaní cirkví, za ktorý hlasoval takmer celý parlament, nás posunie bližšie k podpisu ďalšej zmluvy s Vatikánom.

V parlamente ešte pred dvomi týždňami schválili zákon, ktorý významne mení financovanie cirkví v prospech rímskokatolíkov. Téma, o ktorej by sa inokedy intenzívne debatovalo, prešla ľahko, bez väčšieho vzrušenia a takmer bez žiadnej kritiky. Návrh zákona podporilo až 115 poslancov z koalície aj opozície.

Za bol celý klub Smeru, SNS, Mosta-Híd, kotlebovci aj Sme rodina, OĽaNO a väčšina nezaradených poslancov. Zdržal sa len klub SaS, proti bola iba ich poslankyňa Zuzana Zimenová.

„Prekvapilo nás to. Očakávali sme podstatne väčšie kontroverzie okolo toho zákona,“ hovorí Anton Ziolkovský, ktorý bol ako bývalý sekretár Konferencie biskupov Slovenska prítomný na rokovaniach o tomto zákone. V súčasnosti je vicekancelárom a hovorcom trnavského biskupa Jána Oroscha.

„Svoju rolu podľa mňa zohrali blížiace sa voľby a aj to, že od júla neriešime nič iné len Threemu a Kočnera,“ hovorí Ziolkovský. V minulosti to podľa neho nebolo také jednoduché a vždy keď sa snažili otvoriť tému financovania cirkví, politické strany okamžite prišli s návrhmi na odluku cirkvi od štátu.

Najväčšou zmenou je, že po novom sa budú peniaze rozdeľovať podľa počtu veriacich. To znamená, že čím viac ľudí sa v sčítaní ľudu prihlási k nejakému náboženstvu, tým viac peňazí cirkev dostane. Doteraz boli peniaze pre cirkvi prideľované na základe počtu duchovných a nie veriacich.

Ďalšou veľkou zmenou je, že príspevok pre cirkvi už nebude dobrovoľný. Cirkvi si ho budú môcť nárokovať. Práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie