Denník N

Osem vecí, ktoré by sme sa mali naučiť od inteligentných ľudí

Ilustračné foto - Unsplash/Prottoy Hassan
Ilustračné foto – Unsplash/Prottoy Hassan

Píše Simon Kuper, text publikujeme s licenciou vydavateľa Financial Times

Už dávnejšie som si uvedomil, že na svete, dokonca aj u nás doma, sú oveľa múdrejší ľudia, ako som ja. Zároveň som si však všimol, že táto inteligencia nie je nemenná.

Keď ľudia vravia, že „XY je úžasný“, len podľa toho, že získal univerzitný diplom ako 21-ročný, je to bezvýznamný názor – XY sa odvtedy predsa nemusel vôbec vyvíjať.

Vy sa však môžete stať inteligentnejšími. Jednou z možností je vziať si príklad z ľudí s otvorenou mysľou. Tu sú niektoré z ich návykov:

1. Každú situáciu berú ako príležitosť niečo sa naučiť.

Ak sa zapojíte do konverzácie s niektorým z nich, bez ohľadu na to, aký nízky je váš status alebo aký ste hlúpy, absorbujú všetko, čo poviete. Nebudú vás chcieť položiť na lopatky žargónom, svojimi titulmi, vyťahovaním mien ľudí, s ktorými sa poznajú, alebo spomínaním na veci, čo vymysleli ešte pred rokmi.

Na jednej svadbe som sa rozprával o americkom zdravotníctve s akýmsi starším chlapíkom, ktorý sa mi predstavil ako Bob. Neskôr sa ma sestra nevesty spýtala, čo si o ňom myslím.

„Nebude hlúpy,“ povedal som veľkoryso. „Nie je, získal Nobelovu cenu za ekonómiu,“ súhlasila. „A aká bola jeho špecializácia?“

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Veda

Teraz najčítanejšie