Denník N

Pápež hovorí, že za globálne otepľovanie môže človek, katolíci v USA si to celkom nemyslia

Pápež František. Foto - TASR/AP
Pápež František. Foto – TASR/AP

Encyklika, ktorú dnes vydala Svätá stolica, konštatuje, že globálne otepľovanie je výsledkom ľudských aktivít. Upozorňuje aj na globálnu nerovnosť a tvrdí, že ľubovoľné zaobchádzanie s prírodou sa nedá ospravedlniť. Medzi veriacimi v USA sú kritici.

Mohlo by ísť o test jeho schopnosti byť jedným z najvplyvnejších diplomatov na svete.

Reč je o encyklike Laudato Si’ pápeža Františka, ktorú dnes Svätá stolica oficiálne zverejnila. Časti z návrhu dokumentu unikli už v pondelok, publikoval ich taliansky denník L´Espresso. Bolo z nich zrejmé, že pápež sa v otázke globálneho otepľovania priklonil na stranu vedy.

Vo vedeckej komunite je až 97 percent klimatológov presvedčených, že globálne otepľovanie existuje a jeho príčinou je činnosť človeka, najmä vypúšťanie skleníkových plynov.

Dokument Vatikán zámerne vydal ešte pred tým, ako pápež František navštívi Spojené štáty. Veľká časť Američanov – ide prevažne o veriacu populáciu – pritom popiera vplyv človeka na globálne otepľovanie. Encykliku preto prijali s rozpakmi.

Do Spojených štátov sa František chystá v septembri, prejav bude mať v americkom Kongrese, vystúpi aj v OSN.

Tak teplo ešte nebolo

 V encyklike sa píše: „Je pravda, že existujú iné faktory, ako je sopečná a slnečná aktivita alebo zmeny v obežnej dráhe Zeme, ktoré vedú ku globálnemu otepľovaniu.“

„Napriek tomu množstvo vedeckých štúdií ukazuje, že väčšina globálneho otepľovania je v ostatných desaťročiach spôsobená veľkou koncentráciou skleníkových plynov (oxid uhličitý, metán, oxidy dusíka a iné), ktoré sú produktom predovšetkým ľudských aktivít.“

Encyklika nasleduje vydanie minulotýždňovej správy NASA, podľa ktorej bolo prvých päť mesiacov tohto roka vôbec najteplejšími v dejinách merania. Teplota sa tento rok podľa NASA nachádza až 0,71 °C nad dlhodobým priemerom. Je vysoko pravdepodobné, že rok 2015 bude ešte teplejší ako ten minulý, ktorý drží teplotný rekord, píše Guardian.

Tohtoročné obrovské vlny horúčav, ktoré zasiahli Indiu, si vyžiadali viac ako 2500 obetí. Pri teplotách, ktoré dosahovali 45°C, sa v hlavnom meste Naí Dillí topil asfalt na cestách.

Hovorí o vplyve globálneho otepľovania na chudobných

Encyklika sa netýka iba globálneho otepľovania. Kritizuje aj kultúru konzumu, ničenie krajiny z čisto ekonomických záujmov, globálnu nerovnosť a upozorňuje na vplyvy klimatických zmien na chudobných.

„Každodenná skúsenosť, ale aj vedecký výskum ukazujú, že najviac postihujú zásahy do životného prostredia tých, ktorí sú najchudobnejší,“ píše sa v encyklike.

Katolícki kandidáti na prezidenta USA nesúhlasia

Jeb Bush, ktorý je katolík a uchádza sa o úrad amerického prezidenta za republikánov, oznámil, že pápež by sa do otázok globálneho otepľovania – ktoré nepovažuje za morálny, ale výhradne ekonomický problém – nemal miešať.

„Dúfam, že ma za to môj knaž nebude kritizovať, ale o ekonomických záležitostiach sa neradím ani so svojimi biskupmi alebo so svojím kardinálom alebo svojím pápežom,“ povedal Bush podľa denníka New York Times.

Aj Marco Rubio, katolík a republikánsky kandidát na prezidenta, v minulosti spochybnil vedecký konsenzus o globálnom otepľovaní. Myslí si, že ľudské aktivity k nemu nevedú, a kritizuje politiku, ktorá by mala regulovať či zdaniť spaľovanie fosílnych palív.

Bush a Rubio nie sú vo svojich pochybnostiach zďaleka osamotení. Z mnohých výskumov vieme, že popierači globálneho otepľovania pochádzajú hlavne z radov veriacich.

Vplyv človeka na globálne otepľovanie najviac popierajú veriaci

Napríklad z prieskumu Pew Research Center z roku 2009 plynie, že iba 44 percent katolíkov (bieli, nie hispánskeho pôvodu) v USA súhlasí s tézou, že za globálne otepľovanie môže človek. V prípade evanjelikálov (bieli, nie hispánskeho pôvodu) je to ešte menej, len 34 percent (u ľudí, ktorí sa nehlásia k žiadnemu náboženstvu, je to najviac, 58 percent).

Zrejme za to môže (selektívna) nedôvera veriacich k vede. Evolučná teória – bez ktorej nedáva v biológii nič zmysel, ako povedal slávny biológ Theodosius Dobzhansky – odporuje biblickému učeniu, pretože do svojho vysvetlenia o rôznorodosti života na Zemi nezavádza nadprirodzeného Dizajnéra s jeho účelmi, ktoré by vložil do prírody.

Dan Kahan z Yale preto považuje za možné, že s nedôverou k evolučnej teórii sa proste zviezla aj ďalšia vysoko spolitizovaná téma, v tomto prípade globálne otepľovanie.

Čítajú Bibliu doslovne

A potom sú tu ľudia, ktorí čítajú Bibliu doslovne. Napríklad John Shimkus, kongresman zo štátu Illinois, sa v roku 2009 vyjadril, že „Zem skončí iba vtedy, keď si to rozmyslí Boh. Človek ju nezničí. Zem nebude zničená potopou“.

Inými slovami, katastrofálny nárast hladiny morí a z toho plynúce potopy – všetko dôsledok globálneho otepľovania – nehrozia, pretože to nie je v Písme.

Shimkus sa odvoláva na pasáž v Genezis: „I zavoňal Pán príjemnú vôňu a povedal si: Už nikdy viac neprekľajem zem pre človeka, lebo zmýšľanie ľudského srdca je od mladosti zlé. Preto už nikdy nevyhubím všetko živé, ako som to urobil. Kým potrvá zem, nikdy neprestane sejba a žatva, chladno a teplo, leto a zima, deň a noc“ (Gn 8, 21 – 22).

John Shimkus tvrdí, že človek neohrozuje Zem svojimi aktivitami. Dočítal sa to v Biblii. Zdroj – Youtube

Joe Barton, republikánsky kongresman, v roku 2009 povedal, že Božie dielo je dokonalé a snaha o reguláciu emisií skleníkových plynov sa rovná snahe regulovať Boha. „Boha nemôžete regulovať,“ dodal.

Podľa Ricka Santoruma, katolíka a republikánskeho kandidáta na prezidenta, nás Boh stvoril pre to, aby sme Zemi vládli. „Ide o náš prospech, nie prospech Zeme,“ povedal v roku 2012.

Nemáme absolútnu moc, hovorí pápež

Františkova encyklika však zdôrazňuje pravý opak: „Aj keď je pravda, že my kresťania sme niekedy nesprávne interpretovali Písmo, dnes musíme rázne odmietnuť predstavu, že to, že sme stvorení na obraz Boží a dostali sme vládu nad Zemou, ospravedlňuje absolútnu vládu nad inými bytosťami.“

Otázkou je, ako sa veriaca časť americkej populácie s pápežovou encyklikou vyrovná. Napríklad Michael McKenna, konzervatívny katolík, republikánsky lobista a politický konzultant, hovorí, že voči obsahu dokumentu sa už v USA formuje opozícia. „Pápež predáva socializmus v latinsko-americkom štýle,“ povedal pre New York Times. „Tento človek sa nezhoduje s názormi americkej katolíckej cirkvi.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie