Denník N

Náš slabý štát potrebuje nezávislý úrad na boj proti korupcii pod vedením slovenskej Laury Kövesiovej

Laura Kövesiová sa stala prvou európskou prokurátorkou. Foto - TASR/AP
Laura Kövesiová sa stala prvou európskou prokurátorkou. Foto – TASR/AP

Ak sa Slovensko nezbaví zločincov prepojených na štátny aparát, namiesto efektívneho štátu, po ktorom voláme, sa môžeme prepadnúť do pozície skrachovaného štátu, ktorého sa obávame.

Autor je rektor BISLA a vydavateľ časopisu Kritika & kontext

Mnohí ľudia sú zhrození z toho, čo sa vyplavuje o prepojení mafie a oligarchov s politikmi, prokurátormi a sudcami. Každý deň prekoná predchádzajúci svojou zvrátenosťou. Je to obraz desivého stavu našej spoločnosti, avšak omnoho horšie by bolo, ak by sa všetko to, čo čítame, stalo, ale nič by sme sa o tom nedozvedeli. Všetci tí podvodníci by mali cez deň plné ústa demokracie a ochrany štátu a v noci by si ďalej písali, ako koho oj…ť a od…ť, a Kočner by spokojne vravel svojim kumpánom: „Klídek!“

Napriek tejto spúšti odhalení akoby šlo skôr o búrku v pohári vody než o poprask medzi sudcami, politikmi a oligarchami. Médiá prinášajú odhalenia, ktoré vyšetruje polícia, a spoločnosť očakáva potrestanie tých, čo umožnili bašternákom a kočnerom celé roky beztrestne fungovať. Avšak štátny aparát určený na vymáhanie práva bol a stále je paralyzovaný a neschopný konať, keďže korupcia prerástla všetky jeho zložky. Na polícii, prokuratúre, v súdnictve, v parlamente i vo vláde existujú ľudia, ktorí sa snažia zachovať status quo. A mnohí jednotlivci, ktorí by aj chceli nápravu, sa vlastne nemajú okrem médií na koho obrátiť. Médiá však môžu na svinstvá iba upozorniť, nedokážu odsúdiť zločincov a zabezpečiť bezpečnosť tých, ktorí by radi očistili seba a inštitúcie, ktoré chátrajú.

Otázka znie, ktorým smerom sa Slovensko pohne. Udeje sa radikálna zmena a príde očistec alebo sa obetujú dvaja, traja mafiáni, zopár potentátov stratí talár, mandát alebo pozíciu a opäť budeme počúvať zaklínadlo vagabundov vo funkciách, že „skutok sa nestal“?

Scenár, kde by sa všetko to svinstvo vyplavilo do médií a vinníci by ostali nepotrestaní, by bol najhorší možný. Iróniou je, že je potom lepšie zostať nevedomý ako konfrontovaný s nepotrestaným zlom. Okrem staršej a strednej generácie, ktoré boli v posledných rokoch také skúšané, by stratili nádej aj mladí ľudia, ktorí ešte dnes veria v spravodlivosť.

Slabý štát 

Politológia tento stav pozná a rozdeľuje štáty na tri kategórie: štáty zodpovedné, slabé a skrachované. Zodpovedné a skrachované štáty vravia samy za seba svojím názvom a, napokon, nás sa netýkajú. Slabý štát je podľa učebníc „charakterizovaný prienikom zločinu do politiky. Neviete povedať, kde končí politika a kde začína zločin. Vláda nemá silu bojovať proti bezpráviu, pašovaniu drog, korupcii, chudobe a extrémistickým hnutiam. Spravodlivosť je podkupná. Demokracia je viac deklarovaná ako praktizovaná.“

Znie nám to dnes povedome? Bohužiaľ, Slovensko je dnes práve v kategórii slabého, labilného, krehkého štátu. Na jednej strane jeho hlavné zložky fungujú, dane sa vyberajú, parlament zasadá, rozpočet sa používa na veci určené zákonom a odhlasované v NR SR a rozdelené vládou a ministerstvami. V čom je štát slabý, je vymáhateľnosť práva, pokiaľ sa prečin týka politikov a inštitúcií, ktoré majú zabezpečiť vládu zákona. A v tomto smere je Slovensko paralyzované. Spoliehať sa na to, že po voľbách sa to radikálne zmení, je naivné a iluzórne.

Kľúčový moment je, aby sa ešte pred voľbami čo najviac očistili silové zložky štátu od skorumpovaných jednotlivcov vnútri inštitúcií. Práve ony urobia všetko preto, aby vyhrali tí, čo ich budú opäť chrániť a používať. Po voľbách s týmito ľuďmi bez trestu na svojich miestach opäť zavládne situácia, ktorú opisuje slovné spojenie „Na Slovensku je to tak“ a to smutné a výstižné Satinského „Karavány štekajú, psi idú ďalej“.

DNA a Laura Kövesiová

Zatiaľ teda len málo nasvedčuje tomu, že sa Slovensko zmení zo slabého na zodpovedný štát. Riešenie tu však je a netreba vymýšľať niečo nové, potrebná je ale vôľa premiéra, ministra spravodlivosti a prezidentky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie