Denník N

K lekárovi cez uličku hanby – ako to vyzerá necelý rok od liberalizácie interrupcií v Írsku

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Írsko má síce modernú legislatívu, ale tá neslúži rovnako všetkým ženám a niektorým dokonca kladie prekážky.

Hoci v Írsku od začiatku roka platí nový zákon, ktorý výrazne uľahčil prístup k interrupciám (predtým boli de facto takmer nemožné), neznamená to, že sa všade zmenil aj prístup k ženám, čo sa rozhodnú ukončiť svoje tehotenstvo. Aj keď za novú podobu interrupčného zákona hlasovali v referende viac ako dve tretiny voličov, pro-life organizácie sa stále nevzdali svojej kampane proti umelým potratom.

Ich metódy sú pomerne drsné. Ako píše Guardian, desať mesiacov od platnosti novej legislatívy sa objavujú výhražné telefonáty pracoviskám, kde robia zákroky, či lekárom, ktorí predpisujú potratové tabletky. Neraz sa stane, že kým sa žena dostane do ambulancie, musí prejsť kordónom ľudí, čo v rukách držia detské rakvy a modlia sa. Zaznamenali aj prípad ženy, ktorej súkromné údaje niekto poskytol ľuďom z pro-life organizácie, a tí jej potom volali domov a hovorili jej, že je „nechutná“, lebo bola na interrupcii.

„Žena, ktorá žiada o pomoc lekára, predsa nemôže byť atakovaná. To nie je dostupnosť zdravotnej starostlivosti, keď musí utekať uličkou hanby,“ povedala pro-choice aktivistka Celia Raffertyová. Za právo žien na bezpečnú interrupciu bojuje od roku 1983.

Írsky zákon je podľa odborníkov pomerne vyhovujúci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Komentáre

Teraz najčítanejšie