Denník N

Banskoštiavnická galéria prejde resetom

Štefan Papčo a Majster M. S. Súčasní umelci verzus zbierka starého umenia Galérie Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici - aj takto bude vyzerať Trienále, ktoré sa otvára v piatok. Foto - Adam Šakový.
Štefan Papčo a Majster M. S. Súčasní umelci verzus zbierka starého umenia Galérie Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici – aj takto bude vyzerať Trienále, ktoré sa otvára v piatok. Foto – Adam Šakový.

Regionálne galérie majú potenciál, ale málokedy ho využívajú. V Banskej Štiavnici sa dnes otvárajú tri pozoruhodné výstavy, ktoré sa oplatí navštíviť.

S umením a umelcami konfrontujú divákov často tam, kde by ich nikto nečakal – na vlakovej stanici v Banskej Štiavnici, kde má združenie Štokovec zázemie už niekoľko rokov.

Domácich, ale aj zahraničných autorov pozývajú k sebe na stanicu, vysielajú ich do rôznych častí Slovenska alebo do zahraničia na rezidenčné pobyty, a oni tak majú možnosť tvoriť v trochu iných podmienkach než bežne a skoncentrovať sa iba na prácu.

Teraz nevysielajú von umelcov, ale sami vykračujú zo stanice smerom do historického centra. Zuzana Bodnárová a Svätopluk Mikyta zo združenia Štokovec totiž dostali ponuku kurátorsky a spoluorganizačne zastrešiť XI. ročník Trienále malého objektu a kresby. To sa koná už od roku 1985 v banskoštiavnickej regionálnej Galérii Jozefa Kollára. Už podľa názvu Reset, ktorý pre tento ročník zvolili, je zrejmé, že čosi s ním nefungovalo tak, ako by mohlo. Do kontextu stálych zbierok galérie tak rázne zasiahne takmer štyridsať súčasných umelcov.

A aby bolo dôvodov na výlet do Banskej Štiavnice ešte o čosi viac, okrem trienále v Galérii Jozefa Kollára v piatok Štokovec otvorí aj ďalšie dve sprievodné výstavy umelcov Dominika Hlinku a Juraja Gábora, ktorých diela reagujú na známeho štiavnického maliara Edmunda Gwerka.

Jarmila Mitríková: Za dedinou. Foto - Adam Šakový.
Jarmila Mitríková: Za dedinou. Foto – Adam Šakový

Adam Šakový a jeho intervencia v rámci Trienále.
Adam Šakový a jeho intervencia v rámci Trienále.

Narušiť zotrvačnosť

„Na Slovensku je takmer pravidlom, že regionálne galérie a múzeá pod správou štátu či územného celku vykazujú istý spoločný znak. Na jednej strane je to výnimočná kvalita exponátov, na druhej nevábne pôsobiaca inštalácia a prvky prežívajúce z čias socializmu v remixe s porevolučným dizajnom a vlastnoručnými zlepšovákmi, ktoré majú zamaskovať finančnú podvýživu, ktorou trpia,“ hovorí Zuzana Bodnárová.

Banskoštiavnická Galéria Jozefa Kollára do tohto obrazu presne zapadá. Aj preto sa kurátori rozhodli prijať výzvu, vstúpiť do nej a narušiť zotrvačnosť, v ktorej sa nachádzala ona aj trienále. Prizvali si grafických dizajnérov, nezaťažených lokálnym prostredím, zaangažovali zamestnancov galérie a oslovili umelcov.

„Nechceme operovať s frázami, ani ohurovať počtami vystavujúcich autorov a diel. Chceme do Banskej Štiavnice a do priestorov galérie priniesť autorov, ktorí suverénne fungujú na súčasnej scéne a pohybujú sa rovnocenne v rôznych médiách bez obmedzenia,“ hovorí Bodnárová o kurátorskom výbere Trienále malého objektu a kresby.

Medzi vystavujúcimi autormi sú napríklad Jiří Franta a David Böhm, Štefan Papčo, Rastislav Podoba, Erik Šille, Svetlana Fialová, Rado Čerevka, Lucia Dovičáková, Andrej Dúbravský a mnohí ďalší. Viacerí z nich majú so Štiavnicou už osobné skúsenosti, práve zo spolupráce so Štokovcom, ktorý ich do tohto regiónu pritiahol.

Lucia Dovičáková, 2014. Foto - Adam Šakový
Lucia Dovičáková, 2014. Foto – Adam Šakový

Svetlana Fialová. Foto - Adam Šakový.
Svetlana Fialová. Foto – Adam Šakový

Andrej Dúbravský. Foto - Adam Šakový
Andrej Dúbravský. Foto – Adam Šakový

Oto Hudec. Foto - Adam Šakový
Oto Hudec. Foto – Adam Šakový

 

Hlinka a Gábor verzus Gwerk

Jedným z nich je napríklad aj maliar Dominik Hlinka. Vďaka Štokovcu strávil vlani tri týždne v rozhľadni na Sitne a maľoval.

Na rovnaké miesto chodieval pred viac než polstoročím aj Edmund Gwerk, známy štiavnický maliar, ktorého diela sú vystavené práve v Galérii Jozefa Kollára. Mladý maliar aj preto nazval svoju rezidenciu slovom KraftGwerk. Po troch týždňoch zniesol vytvorené maľby dolu, no potrebovali čas – v piatok ich uvidíme v konfrontácii s Gwerkovými dielami, ktoré sú podľa kurátorov stále trochu neobjavené.

Juraj Gábor, ktorý tiež strávil istý čas na St a nici v Banskej Štiavnici, zasa do stálej expozície Gwerkových diel zasadí svoje hodinové videá zo štiavnickej krajiny, ktoré vznikli v roku 2012.

„Veríme, že týmito troma výstavami privedieme do regionálnej galérie, ktorá má veľký potenciál, ale využíva ho iba sčasti, čo najviac nových návštevníkov. Veríme, že sa počas leta aj galéria stane súčasťou programu popri prehliadke mesta, letnej turistike a kúpaniu sa v tajchoch,“ hovorí Bodnárová.

Galéria Jozefa Kollára je na Námestí Sv. Trojice, výstavy potrvajú do 9. augusta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie